Best

• Autor wątku Autor wątku karo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karo22

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam serdecznie. Piszę na forum w sprawie ,wydaje się prostej. Mój obecny partner w roku 2012 podpisał umowę z pewną firmą [uznaje za nie ważne podawanie nazwy owej firmy]o dostarczanie internetu;lecz pod koniec 2012r opuścił dom[został wymeldowany] a internet pozostał.Zarówno dzieci jak i była żona korzystali z internetu ,jednak nikt nie płacił rachunków. Wszystkie faktury za wspomniany internet przychodziły na dawny adres,była żona nie odsyłała ich ani nie kontaktowała się w sprawie płacenia tych faktur.Teraz w 2017 roku przyszło upomnienie z natychmiastowym nakazem zapłaty-sądy windykacja...itp.Niestety wszystkie dokumenty jak i umowa o nieszczęsny internet pozostały w domu byłej żony,nie wiem na jaki okres czasu ta umowa była podpisana,On miał po prostu podpisać i płacić.Moje pytanie brzmi-czy można wyegzekwować tą zaległość od byłej żony?Wiedziała gdzie przesłać faktury lub poinformować że nie płaci za internet.

Od byłej żony nie można. Od niego prawdopodobnie dzisiaj także nie.

@Syphar, a dlaczego od niego nie? Jak dostanie nakaz i nie zareaguje to jak najbardziej tak. Jeśli tylko oczywiście pojawi się jako legalnie pracujący gdzieś...

Ale @karo22 napisała tutaj, można się spodziwać, że w wypadku wydania nakazu też napisze. Więc reakcja będzie.

Witam.W powyższej sprawie przyszło pismo z Windykacji pod tytułem"Ugoda zero" w pkt. 3) pisze:"Mając na uwadze,że niniejszą Ugodą strony,czyniąc sobie wzajemne ustępstwa,doszły do porozumienia w zakresie spłaty zadłużenia opisanego w pkt1, na dogodnych warunkach,jeżeli roszczenie jest przedawnione Klient zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia." Na jakich zasadach można korzystać z zarzutu przedawnienia ? dodaje że nie posiadam owej umowy o internet ani żadnych konkretnych danych (dokładna data zawarcia i zakończenia umowy , kwota miesięczna ) Partner niestety w rozmowie tel. z przedstawicielem firmy BEST zgodził się na ratalne spłacenie zaległości.,Czyli przyznał się do zadłużenia??

Powrót