besta

• Autor wątku Autor wątku edusia1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edusia1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam
czy irma windykacyjna besta ma prawo dzwonic do cczłonkow mojej rodziny i prosic ich o kontakt ze mna ?:mad:

To nie jest zabronione. Jeśli jednak przekroczy to zdrową miarę, zerknij na:
Kodeks karny

Art. 190a. (145) § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

edusia1234 napisał:
czy irma windykacyjna besta ma prawo dzwonic do cczłonkow mojej rodziny i prosic ich o kontakt ze mna ?
A cóż w tym złego? Każdy może zadzwonić do Twojej rodziny z prośbą o kontakt z Tobą, to dlaczego akurat wierzyciel nie?

dlatego ze nie życze sobie zeby mooja rodzina wiedziała o tym i zeby ja nie niepokojono bo niby dlaczego ma moja mama90 letnia wstawać i odbierać niezbyt grzeczne telefony i skad oni znaja nr telefonu mojej siostry która ma inne nazwisko i ja sie z nia nie oddzywam

niby po co i nie jest to miejsce szukania znajomych

Mogą niestety dzwonić i prosić o kontakt. Nie mogą za to podawać informacji o długach itp.

PS.
kiedyś do moich rodziców "pijaczkowie" wydzwaniali. W końcu brat się zeźlił i odebrał telefon i powiedział "zakład pogrzebowy słucham" :) więcej telefonów nie było.....

ale dlaczego mam zapłacić za czas którego nie chciałam objac ubezpieczeniem

jerry23 napisał:
dlatego ze nie życze sobie
To bardzo słaby powód.
edusia1234 napisał:
skad oni znaja nr telefonu mojej siostry
A co Cię to obchodzi? Ważne, że znają.
edusia1234 napisał:
niby po co i nie jest to miejsce szukania znajomych
Napisałaś "po co?" na początku. W celu uzyskania kontaktu do Ciebie. Zapewne sama się nie kontaktujesz z wierzycielem i na pewno nie spłacasz zadłużenia. To co on ma robić?
edusia1234 napisał:
ale dlaczego mam zapłacić za czas którego nie chciałam objac ubezpieczeniem
To już inna sprawa. Opisz problem, może uda się coś zaradzić.

wykupiłam w zeszłym roku ubezpieczenie dla meza na 3 miesiace gdyz tylko przez tyle pracował we francji opłaciłam z góry po jakims czasie przyszła inf ze mam zapłacic za cały rok jak poszłam do agencji wykupowałam to ubezpieczenie pani powiedziała ze mam sie nie przejmowac gdyz w umowie napiusane jest w razie nie opłacenia dalszego terminu umowa zostaje rozwiazana

Powrót