L
loliusz
Witam, mieszkam w niemczech od 8 lat. Pracuje w swoim zawodzie od 6 lat. Od ponad miesiaca jestem bezrobotny, bardzo intensywnie szukam pracy. Moj problem polega na tym ze dostalem wezwanie od Arbeitsamtu do pracy "Bewerbungstraining". Niby znalezli mi prace, i kaza mi pracowac przez 3 tygodnie kompletnie bez wynagrodzenia. Powiedzieli ze jesli odmowie to zabiora mi pieniadze dla bezrobotnych. Pierwszy raz stykam sie z czyms takim, czy to jest zgodne z prawem ? Czy naprawde nie moge tego odmowic ? Nie rozumiem czemu mam teraz pracowac 3 tygodnie po 40 godzin tygodniow za same pieniadze dla bezrobotnych. Przeciez moglbym w tym czasie szukac gdzies pracy, czy to jest wogole mozliwe, przeciez to zakrawa o prace niewolnicza..
Dodam ze dostaje 740 euro pieniedzy dla bezrobotnych. A pracujac na normalna stawke przez te 3 tygodnie moglbym zarobic okolo 1200-1300. Poniewaz nie stac mnie w tej chwili na prawnika, szukam pomocy na roznych forach prawniczych i bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.
Dodam ze dostaje 740 euro pieniedzy dla bezrobotnych. A pracujac na normalna stawke przez te 3 tygodnie moglbym zarobic okolo 1200-1300. Poniewaz nie stac mnie w tej chwili na prawnika, szukam pomocy na roznych forach prawniczych i bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.
Ostatnia edycja: