Bez adresu

• Autor wątku Autor wątku Moniiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Doradzcie mi proszę gdzie mogę uzyskać informacji odnośnie egzekucji alimentów. Sprawa wygląda tak, że nie znam adresu zamieszkania dłużnika, ostatnie jego adresy to wynajmowane Prze nas mieszkania. Od kilku lat nie miał żadnego meldunku. Mam problem z Komornikiem ponieważ twierdzi, że muszę podać jakiś adres dłużnika, a z tego co wyczytałam to nie mam takiego obowiązku o komornik ma ustalić jego adres. I moje pytanie czy jest jakiś punkt informacyjny gdzie mogę zadzwonić i zapytać jak to dokładnie wygląda przedstawić swoją sytuację i żeby mi doradzili co w tej kwestii zrobić. Czy może rada komornicze cokolwiek?

Podaj ostatni znany Ci adres zamieszkania dłużnika. W toku postępowania komornik podejmie czynności zmierzające do ustalenia miejsca pobytu dłużnika.

Ostatnia edycja:
Z tym, że komornik mi powiedział, że oni nie są od ustalania adresu, że ja mam im podać jakiś adres. Ostatnim adresem jaki znam jest adres ośrodka w którym się leczył oddalony od mojego miejsca zamieszkania o jakieś 300km, z tego co wiem już tam nie przebywa. W takim przypadku gdzie złożyć wniosek? Komornik w moim miejscu zamieszkania ten wniosek mi odrzucił.

Niech Pani poda adres wynajmowanego mieszkania gdzie ostatnio mieszkaliście razem. Postępowanie zostanie wszczęte a w jego toku komornik nie tylko ma prawo ale i obowiązek ustalić miejsce faktycznego pobytu dłużnika. Jeśli się to nie uda to będzie potrzeba ustanowienia kuratora.

Bardzo dziękuję za pomoc. Prosze mi jeszcze powiedzieć Jaki kodeks prawa reguluje przepisy dotyczące egzekucji alimentów? Między innymi to do jakiego właściwego komornika mam złożyć wniosek? To jakie zadania ma komornik? Kpc? Bardzo mnie zawiodła postawa tego komornika i wprowadzanie w błąd. Dlatego chciałabym jej na "do widzenia" podać paragraf, który mówi chociażby o tym jaki komornik jest właściwy do złożenia wniosku czy względem zamieszkania mojego czy dłużnika (mówiła, że powinnam złożyć wniosek w tej miejscowości oddalonej o 300km). Mają już jego sprawy wiedzą, że od 8lat nie są nic w stanie wyegzekwować więc pewnie chcieli się pozbyć następnej trudnej sprawy.

Zasadą jest że składa się wniosek do komornika miejsca zamieszkania dłużnika.
Można też wybrać jakiegokolwiek jakiegokolwiek komornika który nie ma zaległości powyżej 6 miesięcy.
W przypadku alimentów wierzyciel może złożyć wniosek do komornika właściwego ze względu na zamieszkanie wierzyciela (Art 1081 par 1 kpc).

Super, o to mi chodziło. Bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót