Bezczynność PINB

• Autor wątku Autor wątku 123ciekawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123ciekawski

Użytkownik
Odpowiedzi
213
Jak zmusić Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego (PINB) do wszczęcia z urzędu postępowania w sprawie samowoli budowlanej?
Specyfiką jest tu to, że PINB wszczyna postępowania zawsze z urzędu a nie na wniosek strony. Wniosek strony jest co do zasady tylko impulsem do działania PINBU.
Mam więc wątpliwości, czy na taką bezczynność tego organu można w ogóle stosować zażalenie w trybie art. 37 kpa do organu wyższej instancji, albo czy można wzywać ten organ do zaprzestania naruszania prawa. Innymi słowy, czy można potem po wyczerpaniu tych środków złożyć skutecznie do WSA skargę na ten organ???

Napisz do WiNB skargę na bezczynność PINB . Jeśli pisałeś pismo które formalnie nie posiadało tytułu "wniosek" a w piśmie informowałeś o nieprawidłowościach to PINB powinien wszcząć postępowanie . O tym czym jest wniosek , podanie itp. nie decyduje tytuł pisma a jego treść . Ja napisałem pismo ze skargą do WINB na bezczynność podając właśnie treść którą pouczany nie 1 raz był nasz PINB " O tym czym jest wniosek , podanie itp. nie decyduje tytuł pisma a jego treść " ( to pouczenie zostało napisane kiedyś do naszego PINB przez WINB ) i WINB nakazał w ciągu 5 dni by PINB przesłał do WINB wyjaśnienie co PINB zrobił w tej sprawie wraz z dokumentacją.

Reasumując to PINB-y w Polsce to jakaś plaga !!! Czyta się mnóstwo o karygodnych działaniach lub świadomych zaniechaniach . Swoją drogą jest jakieś stowarzyszenie poszkodowanych przez nadzór budowlany może tam trzeba by szukać pomocy .

Powrót