Bezczynność powiatu, do kogo skarga ?

• Autor wątku Autor wątku stom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stom

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 552
Złożyłem w starostwie wniosek o zwrot nienależnej części opłaty za kartę pojazdu. Starostwo odpisało mi że nie jest właściwym organem żeby rozpatrzyć taki wniosek plus ogólne bla,bla. Powołując się na orzeczenie NSA mówiące o tym że taki wniosek jest sprawą administracyjną i organ powinien ją załatwić, wezwałem starostwo do podjęcia aktu lub czynności zmierzających do zwrotu moich pieniędzy. No i już prawie miesiąc nie dostałem żadnej odpowiedzi. Zamierzam złożyć skargę na bezczynność organu. No i właśnie się zastanawiam do kogo ? Do SKO czy do WSA ? Co o tym myślicie ?

Ale NSA w uchwale I OPS 3/07 stwierdził :
"Skierowane do organu żądanie zwrotu opłaty za wydanie karty pojazdu, uiszczonej na podstawie § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz. U. Nr 137, poz. 1310 ze zm.), jest sprawą administracyjną, którą organ załatwia w drodze aktu lub czynności, na które przysługuje skarga do sądu administracyjnego na podstawie art. 3 § 2 pkt 4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). "
I OPS 3/07 - Uchwała NSA z 2008-02-04
A "moje" starostwo nie załatwia. Skoro przysługuje mi skarga na czynność to chyba i też na brak czynności.

Hm, muszę poszperać... U nas w okręgowym zasądzają....:o

Powrót