Bezpaństwowiec, a deportacja. Prawo Polskie.

• Autor wątku Autor wątku radfij
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radfij

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Przepraszam jeśli zły dział, ale nie wiedziałem gdzie ten wątek umieścić. Jeśli źle wybrałem proszę Pana Moderatora (tudzież Panią Moderatorkę) o przeniesienie. A teraz do rzeczy. Otóż na uczelni zadali nam pewnie pytanie. Znalezienie odpowiedzi na nie da mi dość wymierny profit na egzaminie. Nawet wykładowca nie zna na nie odpowiedzi, dlatego proszę żebyście podawali dokładne źródła w waszych odpowiedziach. Otóż wyobraźmy sobie sytuację, że na terenie Polski znajduję się bezpaństwowiec (czyli nie ma żadnego obywatelstw), który stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa kraju. W myśli polskich przepisów powinien zostać deportowany. Moje pytanie brzmi gdzie? Bo przecież nie ma żadnego obywatelstwa. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

PS. Źródło najlepiej konkretny artykuł i tytuł dokumentu - jeśli takowe istnieją (nie ważne czy w przepisie polskim czy w myśl prawa międzynarodowego).
PS. Potrzebuję tą informację na wczoraj więc proszę o szybkie odpowiedzi.

Zależy od sytuacji. Może to być trochę abstrakcyjne ale... Konwencja dotycząca statusu uchodźców sporządzona w Genewie dnia 28 lipca 1951 r. (Ratyfikowana m.in. przez Polskę).

Przepis prawny:
Artykuł 1
A. Określenie terminu "uchodźca"
3. w rezultacie zdarzeń, jakie nastąpiły przed dniem 1 stycznia 1951 r., oraz na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu swojej rasy, religii, narodowości, przynależności do określonej grupy społecznej lub z powodu przekonań politycznych przebywa poza granicami państwa, którego jest obywatelem, i nie może lub nie chce z powodu tych obaw korzystać z ochrony tego państwa, albo która nie ma żadnego obywatelstwa i znajdując się na skutek podobnych zdarzeń, poza państwem swojego dawnego stałego zamieszkania nie może lub nie chce z powodu tych obaw powrócić do tego państwa.

F. Postanowienia niniejszej Konwencji nie mają zastosowania do osoby, w stosunku do której istnieją poważne podstawy, aby sądzić, że:
a) dokonała zbrodni przeciwko pokojowi, zbrodni wojennej lub zbrodni przeciwko ludzkości w rozumieniu aktów międzynarodowych opracowanych dla ustanowienia przepisów odnoszących się do tych zbrodni:
b) dokonała poważnej zbrodni o charakterze niepolitycznym poza państwem, które ją przyjęło, przed uznaniem jej za uchodźcę;
c) jest winną czynów sprzecznych z celami i zasadami Narodów Zjednoczonych.

Artykuł 32
Wydalenie
1. Umawiające się Państwa nie wydalą uchodźcy, legalnie przebywającego na ich terytoriach, z innych powodów niż bezpieczeństwo państwowe lub porządek publiczny.
2. Wydalenie takiego uchodźcy może nastąpić jedynie na podstawie decyzji podjętej zgodnie z przewidzianą przez prawo procedurą. Uchodźcy powinno się, chyba że ważne powody bezpieczeństwa państwowego przemawiają przeciwko temu, zezwolić na przedstawienie dowodów na swoje usprawiedliwienie, złożenie odwołania i na posiadanie w tym celu przedstawiciela przed właściwymi władzami lub też przed osobą lub osobami specjalnie do tego wyznaczonymi przez właściwe władze.
3. Umawiające się Państwa przyznają takiemu uchodźcy rozsądny okres na staranie o legalne przyjęcie w innym państwie. Umawiające się Państwa w tym czasie mają prawo stosowania takich środków, jakie uznają za niezbędne.

Artykuł 33
Zakaz wydalania lub zawracania
1. Żadne Umawiające się Państwo nie wydali lub nie zawróci w żaden sposób uchodźcy do granicy terytoriów, gdzie jego życiu lub wolności zagrażałoby niebezpieczeństwo ze względu na jego rasę, religię, obywatelstwo, przynależność do określonej grupy społecznej lub przekonania polityczne.
2. Nie może powoływać się jednakże na dobrodziejstwo niniejszego postanowienia uchodźca, co do którego istnieją podstawy, aby uznać go za groźnego dla bezpieczeństwa państwa, w którym się on znajduje, lub który będąc skazanym prawomocnym wyrokiem za szczególnie poważne zbrodnie
stanowi niebezpieczeństwo dla społeczeństwa tego państwa.

Belunia a możesz mi podać podstawę prawną tego co napisałeś bo z linka nie mogłem znaleźć. Dziękuję.

ja używam przeglądarki Google Chrome
po kliknięciu w link akurat na tłusto widać to zdanie i stronę

myślę ,ze jak w Google wbijesz to zdanie powinna pokazać się stronka z tym info

tego tam jest dużo,,niestety nie mam czasu czytać całości

Znalazłem, ale nie ma tam podstawy prawnej :(. Kto pomoże ?

Belunia, to co napisałaś to są dwa zdania wyrwane z kontekstu.Wg. mnie najlogiczniejsza odpowiedzią będzie zastosowanie odpowiednich środków przewidzianych w ustawie o cudzoziemcach wobec bezpaństwowca do momentu uzyskania przez niego legalnego przyjęcia w innym państwie. Nie znam żadnej umowy międzynarodowej, która by ściśle regulowała taki przypadek, więc to wydaje mi się jedyną możliwością.

Wszystko fajnie, ale wiecie nie mogę podać odpowiedzi w takiej formie "na logikę". Musi być jakiś przepis albo opinia jakiegoś autorytetu. Nie mam też czasu każdego aktu prawnego czy to polskiego czytać i szukać.

To przeczytaj ustawę o cudzoziemcach. I zapoznaj się z tym co wyżej wkleiłem odnosnie bezpaństwowca o statusie uchodźcy.

Zapoznałem się i nie widzę odpowiedzi na moje pytanie. Może mi wskazać gdzie ona się znajduje?

Wklejam z zaznaczeniem fragmentów, które powinny Cie interesować.

Przepis prawny:
Artykuł 1
A. Określenie terminu "uchodźca"
3. w rezultacie zdarzeń, jakie nastąpiły przed dniem 1 stycznia 1951 r., oraz na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu swojej rasy, religii, narodowości, przynależności do określonej grupy społecznej lub z powodu przekonań politycznych przebywa poza granicami państwa, którego jest obywatelem, i nie może lub nie chce z powodu tych obaw korzystać z ochrony tego państwa, albo która nie ma żadnego obywatelstwa i znajdując się na skutek podobnych zdarzeń, poza państwem swojego dawnego stałego zamieszkania nie może lub nie chce z powodu tych obaw powrócić do tego państwa.

F. Postanowienia niniejszej Konwencji nie mają zastosowania do osoby, w stosunku do której istnieją poważne podstawy, aby sądzić, że:
a) dokonała zbrodni przeciwko pokojowi, zbrodni wojennej lub zbrodni przeciwko ludzkości w rozumieniu aktów międzynarodowych opracowanych dla ustanowienia przepisów odnoszących się do tych zbrodni:
b) dokonała poważnej zbrodni o charakterze niepolitycznym poza państwem, które ją przyjęło, przed uznaniem jej za uchodźcę;
c) jest winną czynów sprzecznych z celami i zasadami Narodów Zjednoczonych.

Artykuł 32
Wydalenie
1. Umawiające się Państwa nie wydalą uchodźcy, legalnie przebywającego na ich terytoriach, z innych powodów niż bezpieczeństwo państwowe lub porządek publiczny.
2. Wydalenie takiego uchodźcy może nastąpić jedynie na podstawie decyzji podjętej zgodnie z przewidzianą przez prawo procedurą. Uchodźcy powinno się, chyba że ważne powody bezpieczeństwa państwowego przemawiają przeciwko temu, zezwolić na przedstawienie dowodów na swoje usprawiedliwienie, złożenie odwołania i na posiadanie w tym celu przedstawiciela przed właściwymi władzami lub też przed osobą lub osobami specjalnie do tego wyznaczonymi przez właściwe władze.
3. Umawiające się Państwa przyznają takiemu uchodźcy rozsądny okres na staranie o legalne przyjęcie w innym państwie. Umawiające się Państwa w tym czasie mają prawo stosowania takich środków, jakie uznają za niezbędne.

Artykuł 33
Zakaz wydalania lub zawracania
1. Żadne Umawiające się Państwo nie wydali lub nie zawróci w żaden sposób uchodźcy do granicy terytoriów, gdzie jego życiu lub wolności zagrażałoby niebezpieczeństwo ze względu na jego rasę, religię, obywatelstwo, przynależność do określonej grupy społecznej lub przekonania polityczne.
2. Nie może powoływać się jednakże na dobrodziejstwo niniejszego postanowienia uchodźca, co do którego istnieją podstawy, aby uznać go za groźnego dla bezpieczeństwa państwa, w którym się on znajduje, lub który będąc skazanym prawomocnym wyrokiem za szczególnie poważne zbrodnie
stanowi niebezpieczeństwo dla społeczeństwa tego państwa.

Powrót