Bezpardonowa walka ZUS ... teraz o praktyki robotnicze

• Autor wątku Autor wątku et4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

et4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Państwa,

Dowiedziałem się, że do okresów składkowych zaliczają się praktyki robotnicze, które odbyłem na studiach w okresie letniej przerwy międzysemestralnej. Studiowałem na Politechnice w latach 70.

Interesuje mnie, na jakiej zasadzie są zaliczane do okresów składkowych praktyki robotnicze odbyte podczas studiów w okresie letniej przerwy międzysemestralnej? Nadmienię, że w sumie jest to kilka miesięcy.

Jakie umowy powinny zostać zawarte, aby zaliczono mi ten okres? Czy powinna być to umowa między uczelnią a pracodawcą, pracodawcą a studentem, czy uczelnią a studentem?

W identycznej sytuacji jest moja żona.

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

wydaje mi się, że do okresu studiów wlicza się cały rok, czyli też i miesiące wakacyjne, np. 5 lat liczone od 1.10. Czyli liczenie odrębne praktyk to jakby naliczanie podwójne tych miesięcy. A okres składkowy to potrącanie składek ZUSu, które nie miało tu miejsca

fewa5 dziękuję za odpowiedź.
a orientujesz sie może jak jest z praktykami zerowymi - przed rozpoczęciem studiów?
pozdrawiam

wiesz sam, ze te praktyki to zazwyczaj była fikcja - były organizowane bo musiały być. Długo pracuję na uczelni i jeszcze nikt nie starał się o zaliczenie praktyk jako okresy składkowe - przede wszystkim jeśli było płacone jakiekolwiek wynagrodzenie to od tego nie były odprowadzane skladku zusowskie.

Jaka fikcja ?? fewo5...do dziś pamiętam jak piekły poparzone bieluniem i pokrzywą nogi i bolał kręgosłup przy jego obrabianiu i nietylko jego...od świtu do późnego popołudnia...na praktyce zerowej AM w Lublinie w roku 1967 ,a odbywającej się w Wilczkowie??, i do tej pory czuję smak tamtego czarnego salcesonu , smalcu i pysznego czarnego chlebka ,którym byliśmy karmieni 3xdziennie...ale nie o tym ...mam pytanie :by móc przeliczyć emeryturę (po pracy przez 4 lata na wcześniejszej)a rocznik jestem 49...potrzebny mi jakiś nowy okres składkowy(nawet miesiąc)... lub też nieskładkowy ...czy myślisz ,że ZUS mógłby taki uznać ,gdybym znalazła lub uzyskała potwierdzenie odbycia takowej praktyki zerowej...pozdrawiam serdecznie...

Zgadzam się - też jestem 1949 rocznik i uczelnia dała mi kwit od 1-10-1970, a praktyki roku zerowego mam wpisane do indeksu 1-09 do 29-09-1970.
Fewa5 - ależ były płacone wynagrodzenia. Może śmiesznej wysokości, ale na pewno były.
My udawaliśmy, że pracujemy, oni udawali, że nam płacą. To powiedzenie dotyczyło przecież nie tylko praktyk studenckich.
Nie uwierzę, że ZUS nie wykroił sobie z tej naszej pracy swojego kawałka tortu.
Czyli chcą nas wyrolować na 1 miesiąc :)

Ostatnia edycja:
zgoorek napisał:
Nie uwierzę, że ZUS nie wykroił sobie z tej naszej pracy swojego kawałka tortu.

Musisz chyba uwierzyć ... ZUS nie miał z tego ani grosza.

No to oznacza ,że nie uzna tego miesiąca :(

Powrót