Bezpieczeństwo przekazywanie kserokopii dokumentów

• Autor wątku Autor wątku joanna1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pytanie. Czy przekazywanie kserokopii (nadania NIP, wpisu do ewidencji działalności, nadania numeru regon) firmom z którymi się współpracuje, nawiązuje współprace jest bezpieczne.Czy jest to często praktykowane?
Chodzi mi o to czy ktoś może takie kserokopie wykorzystac. Np. zaciągając w naszym imieniu zobowiąz, lub w inny sposób popełnić przestępstwo z udziałem tych dokumentów? i jaka jest nasza odpowiedzialność wtedy jeśli czynnośc zostanie dokonana bez naszej wiedzy?

[cytat="joanna1111":1qfa7kxs] i jaka jest nasza odpowiedzialność wtedy jeśli czynnośc zostanie dokonana bez naszej wiedzy?[/cytat:1qfa7kxs]

Moim zdaniem żadna.
Czasem jednak może powstać czysto praktyczny kłopot związany z wykazywaniem, że się takiej wiedzy nie miało (zawsze może wyniknąć choćby jakaś strata czasu i nerwów na stawianie się na policji, w prokuraturze, sądzie etc. i tłumaczenie, że się nie miało z tym nic wspólnego).

Witam,
Z tego co mi wiadomo, każda firma przy zawieraniu umowy handlowej prosi o te dokumenty.
Te dokumenty można chyba pozyskać, z wpisu do ewidencji, tak więc jeżeli ktoś zechce to zdobędzie je inną drogą.

Aby umowa pociągała za sobą skutki prawne nie wystarczy KRS, NIP i REGON- umowa musi być sygnowana podpisem osoby widniejącej w KRS'ie.

Tak więc samo udostępnienie kopi tych dokumentów jest normalne i nie powinno budzić obaw, a dokumenty te są "sprawdzianem" rzetelności partnera.

Powrót