Bezpieczeństwo w komunikacji

• Autor wątku Autor wątku Fantom94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fantom94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam do rozwiązania kazus i pewne wątpliwości z tym związane.

Jacek G. wracał na hulajnodze do domu po suto zakrapianej imprezie. W pewnym momencie niespodziewanie wjechał na ulicę przed sam radiowóz Policji, tylko cudem unikając zdarzenia. Jak się okazało, Jacek G. miał 0,51 promila alkoholu we krwi.

Czy Jacek G. popełnił przestępstwo?

Niewątpliwie właściwym przepisem do powyższego stanu faktycznego będzie art. 87 § 1a k.w., który brzmi:

§ 1a. Tej samej karze podlega, kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu inny pojazd niż określony w § 1.

Argumentuję to tym, że sprawca znajduje się w stanie nietrzeźwości (przekracza górną granicę 0.5 promila), kieruje pojazdem niemechanicznym (hulajnoga jest takowym). Nie jestem pewny po jakiej przestrzeni porusza się ten sprawca (droga publiczna/strefa zamieszkania/strefa ruchu).

Najbardziej intryguje mnie kwestia: ,,W pewnym momencie niespodziewanie wjechał na ulicę przed sam radiowóz Policji, tylko cudem unikając zdarzenia".

Na tej podstawie przypuszczam, że poza art. 87 § 1a k.w. należałoby dać dodatkowo jakiś inny przepis w związku z tym. Patrzyłem na regulacje z art. 86 k.w., art. 98 k.w. oraz art. 160 k.k. i żadna mi nie pasuje. Zastanawiam się jeszcze nad związkiem art. 87 § 1a k.w. z art. 6 § 1 kw. albo art. 87 § 1 a k.w. w zw. z art. 97 k.w.

Powrót