Bezpłatna usługa dla firmy

• Autor wątku Autor wątku Roksa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksa17

Użytkownik
Odpowiedzi
344
Prowadzę firmę zajmująca się organizacją imprez kulturalnych. Czy mogę skorzystać z usługi osoby, która nie chce za występ honorarium? Świadczy mojej firmie usługę za darmo. Zaznaczam, że ja za zorganizowanie imprezy mam zapłacone od zleceniodawcy. Czy mogę skorzystać z oferty bezpłatnego występu?

Oczywiście, że możesz skorzystać.

Natomiast zapewne będzie to dla Ciebie przychód z nieodpłatnego świadczenia, który powinnaś wykazać w kwocie, którą musiałabyś zapłacić takiej osobie, gdybyś ją zatrudniła z rynku.

a nie siadzie mi US ze mam napisaną np umowe o świadczenie bezpłatnej usługi? Bo w organizacji wystawiając rachunek piszę ze jest to wykłada np. Pana Kowalskiego. Ja jako firma mam za to płacone. Ten Kowalski nie chce honorarium bo uważa ze firma dopiero się rozwija i w ramach promocji tej firmy chce wystąpić.

No ale jak mam wykazać przychód za działalność niewycenioną. Musze mieć jakis dowód na to, czyli jakiś rachunek. Skoro Kowalski pisze mi ze chce bezpłatnie.... NO a jeżeli nabywam bezpłatnie prawa np do tekstu na zasadzie przeniesienia praw autorskich i wydaje sobie ten tekst do końca życia to tez mam go wykazywać zawsze w przychodach?

Powrót