bezplatne poradniki-ekstradycja i windykacja w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku ders
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ders

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Może komuś się przyda.. znalazłam świetne poradniki dot. windykacji i ekstradycji z Niemiec. Na pewno znajdą się osoby zainteresowane tematem: Ekstradycja z Niemiec

Witam,
wraz ze swoim partnerem mam problem związany z zadłużeniem. Partner jest w trakcie separacji z żoną, która opiekuje się małoletnim synem. W czasie ustalania separacji przejął na siebie dług (ok. 5 tys. euro), który musi spłacać swoim byłym teściom w miesięcznych ratach po 200 euro (ustalone przez kancelarię adwokacką z siedzibą w Polsce i w Niemczech). Spóźnił się ostatnio z płatnościami przez co dostał od nich informację iż będzie egzekwowane jednorazowe spłacenie zadłużenia, bądź sprawa zostanie przejęta przez komornika po ustaleniu miejsca zamieszkania i dochodów. W przypadku nie ustalenia tych danych komornik będzie egzekwował dług od rodziców oraz przyrodniego brata dłużnika. Próbowaliśmy sprawę załatwić polubownie, gdyż rodzice partnera mają już egzekucję komorniczą w Polsce, a przyrodni brat rodzinę na utrzymaniu. Oboje mieszkamy w Niemczech, partner prowadzi Gewerbe, jednak nie jesteśmy w stanie spłacić długu jednorazowo. Chciałam się dowiedzieć, jakie mamy możliwości, co należy zrobić, aby tą sprawę załatwić? Czy rozwiązaniem jest ogłoszenie upadłości? Niestety otrzymanie kredytu w Niemczech jest bardzo trudne. Dług nie obejmuje współmałżonki partnera, która wychowuje małoletnie dziecko i jest na utrzymaniu Państwa Niemieckiego. Z góry dziękuję za porady. Chętnie uzupełnię informację, które pomogą w rozwiązaniu tej sytuacji.

Powrót