Bezpodstawna egzekucja komornicza – zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku adam1978pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam1978pl

Użytkownik
Odpowiedzi
94
W lipcu 2017 r. SO wydał wyrok rozwodowy – adnotacja odnośnie alimentów

4. Kosztami utrzymania i wychowania małoletniego dziecka stron obciąża obie strony i z tego tytułu zasądza od pozwanego ............ na rzecz małoletniego ....... rentę alimentacyjną w wysokości 550 zł (pięćset pięćdziesiąt złotych) miesięcznie płatną z góry do 10 – tego dnia każdego miesiąca do rąk matki małoletniego dziecka powódki ......... wraz z ustawowymi odsetkami w przypadku opóźnienia w płatności którejkolwiek z kwot.

Jedna jak i druga strona złożyła apelacje od wyroku
W czerwcu 2018 r. SA zmienił wyrok rozwodowy – adnotacja odnośnie alimentów

zmienia zaskarżony wyrok:
- w punkcie 4 jedynie o tyle, że zasądzoną na rzecz małoletniego ....... rentę alimentacyjną podwyższa do kwoty po 700 (siedemset) zł miesięcznie,

SA na drugi dzień po wyroku nadał klauzulę wykonalności
Nadanie klauzuli wykonalności Uwagi: kl. wyk. na wyrok SO i SA: uprawnia do egzekucji w zakresie punktu – 4 wyr. SO co do renty alimentacyjnej na rzecz małoletniego ……… w kwocie po 700 zł miesięcznie – po uwzględnieniu zmiany wynikającej z punktu 1 tiret drugi wyroku Sądu Apelacyjnego

Matka dziecka domagała się wyrównania alimentów za okres od lipca 2017 do czerwca 2018. Dzwoniłem do SA z pytaniem jak wygląda kwestia wyrównania alimentów – czy coś takiego powinno mieć miejsce. W SA otrzymałem informację że nie ma żadnego wyrównania – nowa kwota alimentów obowiązuje z dniem ogłoszenia wyroku SA.

Otrzymałem pismo od komornika – o egzekucji komorniczej – za zaległe alimenty + kolejne alimenty za miesiąc kolejny.

Pytanie jak ja mam to teraz odkręcić ? co mam zrobić ? Zaraz komornik wejdzie mi na wynagrodzenie

Pozdrawiam

Jeżeli alimenty zostały zasądzone powyższym wyrokiem rozwodowym to ma Pan obowiązek płacić alimenty od dnia wydania wyroku apelacyjnego w wysokości 700 zł. nie ma żadnych wcześniejszych alimentów sprzed czerwca 2018 r.

Dziękuje za szybką odpowiedz - ja to wiem - ale co ja mam teraz zrobić skoro dostałem pismo od komornika w sprawie zaległych alimentów - wyrównania od lipca 2017 do czerwca 2018 ?

Najpierw pójść do komornika i poprosić o wyjaśnienie na jakiej podstawie egzekwuje alimenty od lipca 2017 r. po 700 zł. jeżeli tytuł wykonawczy obowiązuje od czerwca 2018 r.
Jeżeli jest to błąd organu egzekucyjnego, to należy złożyć do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego.

Powrót