Bezpodstawna egzekucja. Odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku jachu94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jachu94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam wszystkich,
Mam mały problem, zapomniałem kilka lat temu zapłacić jednej raty za OC, Allizanz poszedł z tym do sądu zapadł wyrok nakazowy w Lublinie, po tym wyroku spłaciłem całą kwotę wraz z odsetkami i kosztami ok. 400zł.
Teraz od tamtego wyroku minęły już 3 lata, ja w międzyczasie się przeprowadziłem i o postępowaniu komornika dowiedziałem się jak zabrał mi z konta 600zł. Po udaniu się do niego okazało się, że wysyłał mi korespondencję na stary adres, o której z wiadomych względów nie wiedziałem i nie odebrałem.
Po przewertowaniu dokumentów odnalazłem dowód wpłaty, że zapłaciłem ten dług.
Teraz pytanie wiadomo pismo do sądu o umorzenie itp itd. z komornikiem sobie dam radę, ale chodzi mi o coś innego, wiadomo każda egzekucja i dług zaniża moją zdolność kredytową, od jakiegoś czasu odbudowuje ją sobie jakimiś ratami za telefon itd, bo docelowo chcę się starać o kredyt na mieszkanie za jakiś czas. Czy mogę jakoś domagać się odszkodowania za bezpodstawne egzekucje i zniszczenie mojej zdolności kredytowej ? Bo to nie moja wina że Allianz ma burdel w papierach i nie potrafi zaksięgować wpłaty...

Zadośćuczynienie wiadomo, że wierzyciel zwraca koszty komornika bo z jego winy egzekucja była niezasadna, ale mi chodzi o to w jaki sposób mogę się domagać rekompensaty za straty w mojej zdolności kredytowej.

jachu94 napisał:
w jaki sposób mogę się domagać rekompensaty za straty w mojej zdolności kredytowej.
W żaden. Nie ma szans.

Ostatnia edycja:
Szczególnie, że niezasadna egzekucja nie wpływa na zdolność kredytową, bo jest... niezasadna.

No jak nie wpływa w biku wszystko zostaje że miałem egzekucję, a nikt nie sprawdza z jakiego powodu zostało umorzone, zajęcie rachunku bankowego było zrobione przez komornika.

Pytanie brzmi, czy wierzyciel wykreślił wpis z BIK...

Powrót