Bezpodstawna windykacja - proszę o pomoc :(

• Autor wątku Autor wątku daroo_00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daroo_00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam wszystkich mam taki problem z firma windykacyjną i ubezpieczycielem OC.
Wiec sprawa wygląda tak:
Zakupiłem samochód (grudzień 2010) z ubezpieczeniem OC i drugą ratą do zapłaty (do dnia 15 luty 2011).
Samochód pochodził z innego województwa, ubezpieczony był u HDI oddział Kielce. Przerejestrowałem samochód, wypisałem aneks do umowy u agenta ubezpieczeniowego w moim miejscu zamieszkania - HDI oddział Opole. Agent jak również obsługa oddziału opolskiego poinformowali mnie iż druga ratę OC mam wpłacić na opolski nr konta. Tak też uczyniłem - rata wpłacona 10 lutego. Wyciąg bankowy oddziału opole wykazuje tą wpłatę w dniu 11 lutego.

Od tego czasu pieniążki leżały sobie na koncie HDI Opole nie zostając przekazane oddziałowi Kielce przez 2 miesiące, w międzyczasie oddział Kielce upomniał się o swoje, wysłałem im potwierdzenie wpłaty co pozostało bez odzewu.

Dopiero po interwencji w oddziale opolskim (w marcu br) "coś się ruszyło" dostałem informację iż wpłata została zaksięgowana w Kielcach lecz dopiero po 2 miesiącach. Sprawa teoretycznie zakończyła się.

Dzisiaj dostałem pisemko od firmy windykacyjnej iż oddział Kielce HDI wystąpił o wyegzekwowanie należnej wpłaty, która wg oddziału Kielce wpłaciłem z dwu miesięcznym opóźnieniem.
Do zapłaty przyszły śmieszne pieniądze bo 17 zł, moje pytanie brzmi teraz czy to ja mam odpowiadać za wewnętrzną niekompetencję działu księgowości HDI, bo przecież na konto oddziału Opole pieniązki wpłynęly jeszcze przed terminem? Czy muszę zapłacić firmie windykacyjnej należną kwotę?

Czy taka sytuacja możer wpłynąć na wpisanie mnie na listę dłużników, itp, czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?

Nie. Napisz pismo do Oddziału ( szefa) który zawalił. Poproś o pisemna odpowiedz. (przyczyny) i anulowanie 17zł niesłusznie naliczonych z winy niekompetencji pracowników.

Powrót