Bezpodstawne skreślenie z listy przyjętych do przedszkola

• Autor wątku Autor wątku pablusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablusek

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dobry wieczór,

mój syn został zakwalifikowany do rekrutacji do przedszkola w sąsiadującej miejscowości (ta sama gmina). W odpowiednim terminie dostarczyłem wniosek woli wyboru przedszkola. Myślałem że będzie to jednoznaczne z przyjęciem syna do przedszkola (mimo że oficjalna lista przyjętych ma zostać opublikowana dopiero 1 kwietnia).
W dniu dzisiejszym dostaliśmy z żoną telefon z przedszkola - pani sekretarka poinformowała nas że muszą skreślić 5 dzieci z listy i wśród nich jest nasz syn ponieważ nie mieszkamy w miejscowości w której znajduje się przedszkole tylko w miejscowości sąsiadującej.
Zgodnie z zasadami rekrutacji, mogliśmy wybrać 3 przedszkola z naszej gminy, więc argumentacja tej Pani jest dla mnie niedorzeczna.
Oficjalne wyniki będą dopiero 1 kwietnia, jednak chciałbym jutro pojechać do tego przedszkola i porozmawiać z dyrektorką. Moim zdaniem, skoro syn został zakwalifikowany do rekrutacji,a następnie w odpowiednim terminie dostarczyłem wniosek o woli wyboru przedszkola, to automatycznie powinien zostać przyjęty.
Czy znajdę gdzieś w prawie oświatowym odpowiedni przepis na to?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

To jest normalne zjawisko, w przypadku przepełnienia przedszkola. Pierwszeństwo mają dzieci z miejscowości, w której znajduje się przedszkole. Niestety dzięki "reformie" po której został zniesiony obowiązek szkolny od 6 roku życia, w przedszkolach są nawet dzieci które mają 8 lat.

Ile syn ma lat?

Zadaniem własnym gminy jest zapewnienie warunków do spełnienia obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego przez dziecko 6 letnie oraz prawa do korzystania z wychowania przedszkolnego dzieciom w wieku 3-5 lat. Zgodnie z art. 31 ust. 8 ustawy Prawo oświatowe do zadań gminy należy zapewnienie dziecku możliwości korzystania z wychowania przedszkolnego w:

Publicznym przedszkolu, oddziale przedszkolnym w publicznej szkole podstawowej lub publicznej innej formie wychowania przedszkolnego, prowadzonych przez gminę, lub
Publicznym przedszkolu, oddziale przedszkolnym w publicznej szkole podstawowej lub publicznej innej formie wychowania przedszkolnego, prowadzonych przez inną osobę prawną lub osobę fizyczną, położonych na obszarze gminy, lub
Niepublicznym przedszkolu, oddziale przedszkolnym w niepublicznej szkole podstawowej, lub niepublicznej innej formie wychowania przedszkolnego, położonych na obszarze gminy.

Ps. Złożenie wniosku w terminie, nie oznacza automatycznego przyjęcia do przedszkola, o tym decydują zasady rekrutacji w danym przedszkolu.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót