Bezpodstawne usunięcie wypracowanych osiągnięć w grze

• Autor wątku Autor wątku Karvalsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karvalsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

na sam początek powiem, że zdaję sobie sprawę z tego, że brzmi to śmiesznie i tak jakby to napisał to jakiś zbuntowany nastolatek, który nie potrafi sobie poradzić z tym, że ktoś go źle potraktował w pikselowej grze komputerowej. Pomimo tego postanowiłem zapytać o poradę w takiej sytuacji, ponieważ poczułem się oszukany przez administrację pewnej gry komputerowej.

Mianowicie chodzi o to, że włożyłem mnóstwo czasu i niewielkie pieniądze (50-80 zł) w grę, która jest otwartym, zewnętrznym serwerem bardzo starej gry TIBIA. Twórcy serwera posiadają własną stronę z regulaminem oraz serwer na platformie DISCORD, na której cała społeczność z gry może się komunikować.

Dochodząc do puenty, od kilku miesięcy grałem na tym serwerze oraz udzielałem się na discordzie, oprócz tego, że poświęciłem dużo czasu na rozwijanie swojej postaci to postanowiłem też pomagać nowym graczom w zrozumieniu o co chodzi na tym serwerze. Wczoraj doszło do dziwnej wymiany zdań pomiędzy mną a administracją serwera. Zaczęli upominać innych graczy, że zachowania rasistowskie jakich się dopuszczają będą karane, wiec zasugerowałem, że powinni też przyjrzeć się innym patologicznym zachowaniem graczy bo nie tylko obrażanie na tle pochodzenia jest krzywdzące, a na inne tego typu sytuacje nie reagują. W odpowiedzi zostałem nazwany "kurwą" i usunęli moją postać z gry.

Generalnie w takich sytuacjach zawsze się śmieje i znajduję sobie inne zajęcie na odmóżdżenie po ciężkiej pracy, ale tutaj mocno związałem się z cała społecznością serwera, a dodatkowo włożyłem mnóstwo pracy w pomoc innym graczom i czuję się przez to oszukany.

Istnieje jakiekolwiek prawne rozwiązanie takich sytuacji? Czy prawo jakkolwiek jest w stanie tutaj zadziałać? Nie jestem pierwszą osobą tak potraktowaną, a przecież ludzie za to płacą często spore pieniądze, w moim przypadku na szczęście nie było to wiele.

Cześć,

Jaki OTS?

Generalnie nic nie możesz zrobić. Prawo w żaden sposób nie gwarantuje Tobie możliwości gry na stworzonym przez kogoś serwerze. W związku z tym, może on wyrzucić ciebie z serwera z dowolnego powodu, lub nawet bez niego.

Niech to będzie dla Ciebie nauczka żeby nie inwestować czasu, wysiłku i pieniędzy w tego typu szemrane projekty.

Pozdro

Powrót