Bezpodstawne zwolnienie z pracy

• Autor wątku Autor wątku safeti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

safeti

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,

2 dni temu zostałem zwolniony z pracy w banku. Z wypowiedzeniem nie zgadzam się i nie chciałem go podpisać, ale wtedy pracodawca powiedział, że odczyta mi wypowiedzenie, a jeżeli chcę z tym walczyć to nabrudzą mi w papierach. Ale może od początku, bo zacząłem trochę od końca.

Zacznę od tego, że pracowałem w banku 1,5 roku. Pierwszy rok pracy spędziłem na pracy na tzw. słuchawce, gdzie zajmowałem się kredytami. Od Listopada przeszedłem do oddziału banku, do bezpośredniej pracy z klientami. Po przejściu do oddziału dostałem maila z bazą klientów, których obsługiwałem na "słuchawce". Nie korzystałem z bazy, w zasadzie zapomniałem o jej istnieniu na 2 miesiące. Pod koniec stycznia wysłałem ową bazę dyrektorowi oddziału ( w wyniku nieporozumienia- chciał ode mnie bazę), po otrzymaniu bazy dyrektor rozdał kontakty po pracownikach oddziału. Był w pełni świadomy jaka to jest baza. Ja wysłałem parę maili do kontaktów z tej bazy, ale odstąpiłem od wykorzystywania jej, ponieważ moja była kierowniczka obrała sobie mnie na cel, aby zrobić wszystko, żeby mnie zwolnić. Do końca sam nie wiem z czego to wynikało. Od początku robiłem dobre wyniki w oddziale, jedne z najlepszych w oddziale, mimo, że pracowałem krótko. Dyrektor, który rozpisał bazę dostał awans na dyrektora ogólnopolskiego, a 2 dni temu przyjechał dyrektor regionalny i położył mi papier do podpisania. Zwolnienie za porozumieniem stron. Dodatkowo dyrektor sieci sprzedaży napisał maila do wszystkich pracowników oddziałów, gdzie napisał, że jestem złodziejem i ukradłem bazy infolinii ( przypominam, że dostałem to w maili i przekazałem dyrektorowi, a sam tego nie używałem). Dyrektor regionalny zaproponował mi pomoc w znalezieniu pracy w branży, ale dopiero "tak za 2 -3 tygodnie, odpocznij sobie " z tym ,że jak patrzę na działania i sposób w jaki działają to myślę, że celowo mam poczekać, żebym nie mógł już odwołać się od zwolnienia.

Zapytałem o bezpośredni powód zwolnienia, otrzymałem informację, że nie powinienem mieć tego maila z baza ( jaki mam wpływ na maile, które dostaje ?) i ktoś musi ponieść konsekwencje. Dodam, że w umowie współpracy z bankiem jest zapis, że nie mogę przekazywać klientów banku do innych podmiotów, ale mogę w pełni korzystać z zasobów, którymi dysponuje bank na potrzeby wykonywania swojej pracy.

Na wszystkie pytania będę odpowiadał błyskawicznie.

Z góry dziękuję za pomoc.

To w końcu dostał Pan wypowiedzenie umowy o pracę, czy też stosunek pracy został rozwiązany w drodze porozumienia stron.
Proszę o zwięzłą odpowiedź.

Stosunek pracy rozwiązany w drodze porozumienia stron. Nie chciałem podpisać, to dyrektor powiedział, że nie muszę, wystarczy, że on mi to odczyta i wtedy już jest uznane jako rozwiązane. A dodatkowo jak nie podpiszę to nabrudzą mi w papierach. Zostałem zmuszony do podpisania.

safeti napisał:
Zostałem zmuszony do podpisania.
Błąd. Porozumienie stron podpisane przez pracodawcę i pracownika ma moc prawną i praktycznie rozwiązuje umowę o pracę bez możliwości odwołania się.

Jak mówi staropolskie powiedzenie:
"Słowo się rzekło....kobyłka u płota"

Przepraszam jest to rozwiazanie umowy o pracę z zachowaniem wypowiedzenia.

Dokładna treść

Z dniem wręczccenia ninejszego pisma zgodnie z art.33 Kodeksu pracy wypowiadam Panu umowę o pracę zawawrtą w dniu 07.03.2014r z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedznia, któy upłynie w dniu 09.05.2015r

Art. 33, a więc była to umowa na czas określony z klauzulą o 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia? W takim razie umowa została wypowiedziana zgodnie z prawem, pracodawca nie musiał uzasadniać wypowiedzenia.

Wypowiedzenie zgodne z prawem pracy. Nie musi być podpisane przez pracownika. Zostało Panu odczytane i zrozumiałem, że Pan je przyjął.
Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony nie wymaga uzasadnienia.
W ciągu 7 dni od otrzymania, może Pan złożyć odwołanie do sądu pracy na podstawie art. 44 kp i 264 § 1 kp.

Umowa byla do połowy 2016r, pojawia sie pytanie, skoro pracodawca moze wypowiedzieć umowe bez podania przyczyny to, czy jestem w stanie z tym walczyć, albo podważyć decyzję

W tym wypadku umowa o prace i kodeks pracy nie pomaga mi w żaden sposób. Pracodawca moze zrobic co chce i kiedy chce.

Dokładnie tak jest, sytuacja była by odmienna w przypadku umowy na czas nieokreślony

A co moge zrobic z tym, że zostałem obrażony na forum całego banku i mam tego maila. Po wysłaniu maila przez dyrektora sprzedazy, dyrektor oddzialu do niego zadzwonil i zwrócił mu uwagę, że zostałem zwolniony bez powodu, a teraz obrażanie to juz przesada

A co jeśli pracodawca zatrudnia kogoś 4 maja a zwalnia 6 maja bez podania konkretnej przyczyny? czy tutaj jest jakaś szansa? Czy można się przed tym bronić przy czym pracownik przenosi się z innej pracy specjalnie aby współpracować z dana firmą czy można liczyć na jakąś rekompensatę?

Dodam,że głównym problemem przy przyjęciu do pracy było to,że nie mogłam od nikogo uzyskać informacji jaki jest system premiowania. Od osoby pełniącej obowiązki kierownika dowiedziałam się, że ona nie jest za to odpowiedzialna i nie orientuje się w temacie, a osoby odpowiedzialnie za powyższe informacje przebywają na urlopie. Ponieważ na rozmowach wstępnych nikt nie chciał udzielić mi takich informacji miałam dowiedzieć się o systemie premiowym w oddziale.Sadziłam W oddziale zaś nikt tych informacji konkretnych nie chciał mi udzielić. Ponieważ drążyłam temat, dostałam 6 wypowiedzenie. Czy tak można? Rozumiem że pracodawca nasz pan i jeśli mamy umowę na czas określony to w sumie wszystko można ale czy naprawdę nie mamy żadnych praw?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co do samego wypowiedzenia umowy na czas określony - pracodawca nie musi go w żaden sposób uzasadniać , może w poniedziałek zwolnic jedną osobę a we wtorek zatrudnić 20. Nie widzę tu żadnych szans na cokolwiek. Natomiast nazwanie złodzieje bym nie odpuścił

Ostatnia edycja:
Na jaki okres miałaś zawartą umowę? - podaj daty.
Czy w umowie jest klauzula o wcześniejszym jej rozwiazaniu?

Powrót