Bezprawna egzekucja

• Autor wątku Autor wątku wime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wime

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Przegrałem sprawę w sądzie. Należność z wyroku została przelana do komornika sądowego, który prowadził egzekucję przeciwko powodowi. Dziś dowiedziałem się, że powód - pomimo informacji przelewie wierzytelności - złożył do komornika wniosek egzekucyjny przeciwko mnie. Poza zawiadomieniem prokuratury o oszustwie (nie mogę dwa razy płacić za to samo) jakie mam podjąć kroki przed komornikiem? Mam zajęcie i mam przelew. Czy po zawiadomieniu mogę złożyć wniosek dłużnika w trybie 825 kpc o umorzenie egzekucji ze względu na oczywistą sprzeczność z treścią tytułu wykonawczego (825 pkt 3 na końcu)? Czy muszę składać powództwo z 840? Co z kosztami egzekucji w tym wypadku?
Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Złóż do komornika pismo potwierdzające spełnienie świadczenia (zajęcie + przelew do tamtego komornika) wraz z wnioskiem o wstrzymanie się z czynnościami. Złóż też wniosek o obciążenie kosztami postępowania wierzyciela ze względu na niecelowe wszczęcie egzekucji, a jeśli ten wniosek nie zostanie rozpoznany pozytywnie, to jak komornik wyda postanowienie o kosztach to wtedy złożysz skargę na czynności komornika.

A czy została zajęta wierzytelność przysługująca powodowi od ciebie?

„Wstrzymanie egzekucji” to nie to samo, co „umorzenie postępowania egzekucyjnego”. Na podstawie takiego wniosku, o którym napisał rewt, skądinąd sensownego, nie spowoduje umorzenia postępowania, gdyż nie bedzie ku temu podstawy prawnej. Pozostaje więc tylko liczyć na uczciwość wierzyciela i jego wniosek o umorzenie, lub powództwo z art. 840 kpc

Powrót