Bezprawne otwarcie przedszkola

• Autor wątku Autor wątku Klaudia_098
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudia_098

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,jestem pracownikiem prywatnego przedszkola,żłobka.Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia te placówki mają być zamknięte do 9kwietnia.Moja szefowa jednak twierdzi,że jest w prawie luka i wolontariusze covid mogą przyprowadzać dzieci normalnie do placówek.Namówiła tym sposobem większość osób,rodziców na przyjście w poniedziałek normalnie do placówki.Każda ma napisać oświadczenie "oświadczam,że należę do grupy walczącej z covid".Jak to wygląda od strony prawnej?Czy takie podejście nie skutkuje kontrolą?I czy my również jako pracownice będziemy za to odpowiadały? Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
RE: Oświadczenie o byciu wolontariuszem covid

Klaudia_098 napisał:
Witam,jestem pracownikiem prywatnego przedszkola,żłobka.Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia te placówki mają być zamknięte do 9kwietnia.Moja szefowa jednak twierdzi,że jest w prawie luka i wolontariusze covid mogą przyprowadzać dzieci normalnie do placówek.Namówiła tym sposobem większość osób,rodziców na przyjście w poniedziałek normalnie do placówki.Każda ma napisać oświadczenie "oświadczam,że należę do grupy walczącej z covid".Jak to wygląda od strony prawnej?Czy takie podejście nie skutkuje kontrolą?I czy my również jako pracownice będziemy za to odpowiadały? Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

nie będziecie odpowiadały. przedszkola mogą być otwarte.

lutek900 napisał:
nie będziecie odpowiadały. przedszkola mogą być otwarte.

Z tego co widzę dookoła przedszkola się pozamykały.Rozporządzenie również zawiera informacje o zamknięciu żłobków i przedszkoli do 9kwietnia.Dziękuję za odpowiedź.

Klaudia_098 napisał:
Z tego co widzę dookoła przedszkola się pozamykały.Rozporządzenie również zawiera informacje o zamknięciu żłobków i przedszkoli do 9kwietnia.Dziękuję za odpowiedź.

przedszkola mogą być otwarte. a Ty możesz sobie spokojnie legalnie iść do pracy bez obaw

Gdzie są te informacje o otwartych przedszkolach? Są otwarte ale tylko dla dzieci wybranych grup pracowniczych.
Dla całej reszty są zamknięte.

Pejotwroc napisał:
Gdzie są te informacje o otwartych przedszkolach? Są otwarte ale tylko dla dzieci wybranych grup pracowniczych.
Dla całej reszty są zamknięte.
zgadza się. dlatego normalnie pracownik przedszkola może iść do pracy

A co w przypadku gdy, nie pracuje w służbach. Nie mogę oddać dziecka do żłobka. Ze żłobka przyszła oficjalna informacja mailowa iż zapraszają od 12.04.2021.
Czy żłobek ma prawo wystawić rachunek za cały miesiąc czy powinien odliczyć te 12 dni?
Na umowie jest informacja jedynie o stałej miesięcznej opłacie, nie ma nic wspominanego o zamykaniu żłobka z ich winy lub Państwowych restrykcji i ewentualnych niższych opłatach.
Proszę o informację.

dziękuje za informację.
to wszystko wyjaśnia :)

Powrót