Z
zenonkita
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
20 czerwca przeszukano mój dom w związku z podejrzeniem popełnienia przestępstwa przez osobę trzecią. Ta osoba, mieszka u mnie w domu, ale nie jest zameldowana. Jest zameldowana gdzie indziej. Policja przyszła bez żadnego nakazu, jednak policjant w protokole zaznaczył, że po 7 dniach dostanę pismo od prokuratora od zasadności przeszukania mojego domu. Tymczasem dzisiaj mamy 5 lipca, pismo nie doszło, a ta osoba (która notabene została zatrzymana przez policję bezzasadnie, gdyż przestępstwo popełnił kto inny) dowiedziała się od prokuratora, że on nie zezwolił zgody na przeszukanie mieszkania i sam potwierdził, że było bezzasadne. Na domiar złego z mieszkania zabrano laptopa jako dowód w sprawie, tylko, że laptop należał nie do osoby podejrzanej, a do jej matki i jak się okazało nie jest dowodem w sprawie. Teraz policja odwleka zwrot laptopa, bo "komendant jest na urlopie" i nie może podpisać papierka (co zrobił już sam prokurator).
Czy w jakiś sposób można w tej sytuacji zaskarżyć policję o bezzasadne przeszukanie domu (przypominam, ze mijają 3 tygodnie, odkąd nie dostałem żadnego papieru na zasadność rewizji) ? I jak odzyskać laptopa z policji?
Czy w jakiś sposób można w tej sytuacji zaskarżyć policję o bezzasadne przeszukanie domu (przypominam, ze mijają 3 tygodnie, odkąd nie dostałem żadnego papieru na zasadność rewizji) ? I jak odzyskać laptopa z policji?