(Bezprawne) przeszukanie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku breaking
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

breaking

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Przez niecały rok prowadziłem serwis informacyjny na którym dowolny użytkownik mógł dodać zgłoszenie o włamaniu na strone internetową dołączając zrzut ekranu , po sprawdzeniu autentyczności zgłoszenia było ono publikowane, 21 grudnia zapukało do mnie 3 funkcjonariuszy policji z nakazem przeszukania i wezwaniem (w charakterze świadka) do KGP w Rzeszowie oddalonej 400km od mojego miejsca zamieszkania, więcej szczegółów można przeczytać na http://cc-team.org/index.php?name=news&show=1190

Pytanie jest następujące : czy przeszukanie było uzasadnione ?.
przecież publikowanie nadesłanych informacji o atakach internetowych nie jest przestępstwem ani wykroczeniem przykładem są np. takie portale jak Interia.pl (http://nt.interia.pl/internet/bezpieczenstwo/news/atak-na-strone-joanny-liszowskiej,1023706)
oraz czy możemy starać się o odszkodowanie ?,
czy "świadków" bo nie wiadomo do końca czego jestem świadkiem, traktuje się jak przestępców (przez chwile miałem wrażenie że położa mnie na ziemie i wyniosą mnie razem z moim sprzętem) ?

Dziekuje z góry za odpowiedzi i Pozdrawiam.

O tym, czy przeszukanie miało podstawy prawne i faktyczne świadczą materiały zgromadzone w postępowaniu anie opinie czy wypowiedzi osób, które nawet nie widziały akt sprawy, a nie znając ich co można powiedzieć.... W pomieszczeniach zajmowanych przez świadka również można dokonać przeszukania. Jako świadkowi przysługuje Ci zwrot kosztów dojazdu.

nawet jeśli to czy nazwaniem portalu forum internernetowym jest błędem rzeczowym. Po drugie czy zablokowanie serwisu było zgodne z prawem skoro portal sam w sobie nie łamał żadnego prawa.... oraz czy zwrot przysługuje tylko za dojazd poniewaz podróż trwa 9h i nie mam możliwosci wrocić w tym samym dniu wiec bede musial wynajac jakis hotel.

Mówi się o zwrocie kosztów dojazdu świadka, ale możesz również domagać się zwrotu Twojego utraconego zarobku (Dz.U.50.49.445) ze względu na Twoje stawiennictwo.

Powrót