bezprawne sfilmowanie w miejscu pracy

• Autor wątku Autor wątku martadawid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martadawid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam!!

pracuje jako strażnik w zakładzie karnym. ostatnio była u nas telewizja aby nagrać wywiad z osadzonym. prze okazji filmowali areszt. moi koledzy odziałowi są pokazani od pasa w dól, natomiast mnie nagrali bez mojej świadomości na wieżyce :mad: i pokazli w telewizji całą moją twarz. :mad:oprócz tego cały reportaż jest dopstępny cały czas na internecie, mogę mieć przez to same nieprzyjemności. osadzeni z którymi nie mam kontaktu po obejrzeniu filmu juz wiedzą jak wygladam.

co mogę w takiej sytuacji zrobić?? czy jest jakiś przepis do którego mogę się zastosować o zadościuczynienie?? moja rodzina jest teraz tak samo narażona jak i ja?? co dalej?? pozwać tv?? proszę o pomoc??

Witaj, tu będą chyba co najmniej dwa aspekty:
  • prawa do rozpowszechniania wizerunku
    w ogólności obowiązek uzyskiwania zgody na rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku określa Art.81. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp). Jeśli więc pokazano cię na pierwszym planie i można cię jednoznacznie zidentyfikować (twarz) to moim zdanie na takie działanie autorzy reportażu powinni posiadać twoją wyraźną zgodę. Za naruszenie odpowiadać można z Art.82. oraz 78.upaipp. Ale, mam wrażenie, że w twojej sytuacji to może być najmniejszy problem.
    .​
  • zakładu karnego. Przecież ktoś z zakładu musiał nadzorować i autoryzować ten reportaż, i wszystko co się tam znalazło. Chyba powinieneś przede wszystkim porozmawiać z osobą odpowiedzialną z ramienia zakładu za ten reportaż. Macie też zapewne jakieś wewnętrzne przepisy odnośnie zachowania tajemnicy, etc...

Powrót