Bezprawne udostępnienie numerów tel. osobom trzecim

• Autor wątku Autor wątku jaszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaszko

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Tuż przed wyborami otrzymałem wiadomości smsowe od jednego z kandydatów, w których "przypominał" o wizycie w lokalu wyborczym, podpisując się oczywiście swoim imieniem i nazwiskiem z przypomnieniem, że jest kandydatem. Takiego sms-a otrzymałem oczywiście nie tylko ja. Teraz kwestia tego, skąd miał dostęp do mojego numeru (jak i innych osób)? Nie korzystam z facebooka, nie rozdaję numerów przypadkowym osobom, itd. Wygląda to tak, jakby numery pobrane były z jakiejś instytucji, która skupia wyborców z jego okręgu (dwa osiedla). Po kontakcie z tym Panem, w którym chciałem wyjaśnić sprawę, otrzymałem wiadomość, żeby nie robić burzy w szklance wody i jak mi się sms nie podobał, to trzeba było go usunąć. Na tego typu bezczelność już cierpliwości mi zabrakło. Poza tym, kolejne moje odpowiedzi-wiadomości już przeszły bez echa. Proszę mi powiedzieć czy jest na to jakiś paragraf? Pal licho treść sms-a ale nie po to jest jakakolwiek systemowo narzucona prywatność i ochrona danych osobowych, by każdy mógł mnie spamem zasypywać.

przeczytaj ustawę o ochronie danych osobowych. Wszystko zapisane krok po kroku.

Nie można udostępniać danych osobom trzecim.
Poza tym ten kandydat uzyskał je w celu osiągnięcia korzyści np. głos na niego.

Powrót