bezprawne użycie numeru telefonu z portalu aukcyjnego

• Autor wątku Autor wątku niacin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niacin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość ale myślę, że sprawę mam dość ciekawą, mianowicie:

pośrednik bankowy poszukując klientów w zakresie kredytów dla rolników skorzystał z jednego z portali aukcyjnych, na którym rolnik x wystawił swój sprzęt na sprzedaż, pośrednik na podany w ogłoszeniu numer telefonu wysłał sms z ofertą, rolnik chce skierować sprawę do sądu,
czy wniosek będzie zasadny i jak sprawa powinna zostać zakawalifikowana??
gdzie jeszcze mogę szukać odpowiedzi poza KC i ustawą o ochronie danych osobowych??

z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
nie chcę pozwać, moja znajoma jest pośrednikiem i ma taką właśnie sytuację rolnik jest uparty bo dzwonił już do niej z żądaniem wyjaśnień a w przeciwnym razie kieruje sprawę do sądu
zastanawia mnie ewentualna podstawa jego roszczenia (bezprawne wykorzystanie danych?) i konsekwencje dla pośrednika, czy jest jakas odrębna ustawa regulująca podobne kwestie? szukam i nie wiele mogę znaleźć poza ochroną danych

tak, ale myślę o samym sposobie pozyskania jego numeru i jego wykorzystaniu w celach marketingowych, on przecież nie wyraził zgody na jego użycie w taki sposób, a podanie go przy ogłoszeniu nie było taką zgodą

Jak jesteś uparty i nic do Ciebie nie dociera to czekaj na pozew. Napiszesz o co zostałeś pozwany.

dociera, po prostu zwróciłem się z tym na forum, żeby właśnie ogarnięci ludzie jak wy rozwiali moje wątpliwości ;)

dzięki bardzo za odpowiedzi :)

Rolnik nie ma szans na ew wygraną. Pośrednik może powiedzieć,że pomylił 1 cyfrę w numerze telefonu.

fakt, choć to dość słaba linia obrony, kwestia jest też taka, że mamy dwa czyny czyli samo pozyskanie numeru i wysłanie oferty i pytanie czy nawet uwzględniając błąd co wyłączy pierwszy problem to co z samym wysłaniem smsa?

niacin napisał:
fakt, choć to dość słaba linia obrony, kwestia jest też taka, że mamy dwa czyny czyli samo pozyskanie numeru i wysłanie oferty i pytanie czy nawet uwzględniając błąd co wyłączy pierwszy problem to co z samym wysłaniem smsa?

Ktos daje ogloszenie do gazety. Sprzedam auto itp. numer tel 22 22222222.

Redakcja drukuje z błędem numer tel i daje 22 22222223 - czyli moj numer.

Dzwoni 10 osob DO MNIE, to każdą osobę mogę zgłosić jako nękanie ?

To tylko przykład. Odpowiedz sobie na to pytanie.

Powrót