Bezprawne wykorzystanie utworu, do którego wykupiłem prawa

• Autor wątku Autor wątku producent_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

producent_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Jestem producentem muzycznym. Mój znajomy napisał dla mnie 4 utwory muzyczne, które zostały mi w całości sprzedane i znajomy przekazał mi do nich autorskie prawa majątkowe. Nie spisywaliśmy umowy, a jedynym dowodem na przekazanie praw autorskich i sprzedaż utworów jest rozmowa na Facebook'u.

Ostatnio mój znajomy wydał w internecie płytę, w której zawarł 2 utwory, które od niego kupiłem wraz z prawami. Cenę albumu ustalił na 35 złotych. Nie zapytał mnie o zgodę i nie uwzględnił mnie jako autora. Nie dostaję również żadnych profitów ze sprzedaży płyty. Zmienił on jedynie lekko brzmienie utworów (jeden utwór jest spowolniony i wydłużony, a drugi utwór jest odwócony w czasie). Twierdzi, że to nie są te same utwory, ponieważ są zmodyfikowane.

Jak mogę rozwiązać tę sprawę w sytuacji, w której nie mam sporządzonej żadnej umowy, jednak mam dowody, że kupiłem te utwory wraz z prawami w postaci rozmów na portalu społecznościowym oraz potwierdzenia przelewu na jego rachunek?

producent_m napisał:
... Nie spisywaliśmy umowy, ...
Zatem nie nabyłeś żadnych praw.

Przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. Umowa musi zawierać wszystkie uregulowania wymagane Prawem autorskim.

PS.
Nawet nabywając prawidłowo prawa autorskie majątkowe rozporządzanie opracowaniem utworu pozostaje w gestii autora.

Ostatnia edycja:
Czyli skoro dokonałem wpłaty na jego konto bankowe płacąc za te utwory, wyraznie wskazując, że chcę je kupić wraz z przeniesieniem autorskich praw majątkowych, to za co mu właściwie w tej sytuacji zapłaciłem? Czy to jest bezpodstawne wzbogacenie się? Przecież zapłaciłem za przedmiot/usługę, której nie dostałem (nie odbyło się przeniesienie autorskich praw majątkowych).

producent_m napisał:
... to za co mu właściwie w tej sytuacji zapłaciłem? ...
Za udzielenie licencji na korzystanie.

Profesjonalny producent muzyczny wiedziałby z czym to się je, więc za nim zabierzesz się za takie działania uzupełnij w przód wiedzę na temat prawa autorskiego :!:

Ostatnia edycja:
Nikt nie powiedział, że jestem profesjonalnym producentem. Utwór był pisany na moje zamówienie i wyraznie napisałem producentowi, że chcę kupić ten utwór włącznie z autorskimi prawami majątkowymi, więc o jakiej licencji tu mówimy? Nie było mowy o żadnej licencji.

producent_m napisał:
... że chcę kupić ten utwór włącznie z autorskimi prawami majątkowymi ...
To nie oznacza, że autor musi tak postąpić to wyłącznie jego decyzja.
producent_m napisał:
... więc o jakiej licencji tu mówimy? ...
O licencji domniemanej.

LeszsekS napisał:
To nie oznacza, że autor musi tak postąpić to wyłącznie jego decyzja.

Nie poinformował mnie jednak o tym, że takiej licencji mi nie udzieli, ani przed wpłatą wynagrodzenia, ani również po wpłacie.

Bo zapewne równie dobrze jest zorientowany w temacie jak Ty co nie zmienia faktu, że:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 65.
[Domniemanie licencji]

W braku wyraźnego postanowienia o przeniesieniu prawa, uważa się, że twórca udzielił licencji.

Jednak skoro zapłaciłem człowiekowi pieniądze za usługę kompozycji i produkcji utworu wyraznie wskazując, że utwór chcę kupić wraz z przeniesieniem autorskich praw majątkowych, o czym został on oczywiście wyraznie poinformowany, i ostatecznie bez jakiejkolwiek dezaprobaty czy informacji z jego strony otrzymałem utwór bez przeniesienia praw, to moim zdaniem nie jest to poprawnie wykonana usługa, czy nie jest tak?

Nie jest tak. Czym innych jest przygotowanie utworu, a czym innym przeniesienie praw. To dwie zupełnie inne czynności, za które zazwyczaj pobiera się osobne wynagrodzenie. Chcąc nabyć prawa autorskie majątkowe warto widzieć na czym to polega, to po stronie nabywającego leży zapewnienie sobie odpowiednich praw do utwory, z którego chce się korzystać.

Ostatnia edycja:
Jednak jeśli na pytanie "Potrzebuję 4 utwory wraz z przeniesieniem autorskich praw majątkowych, ile byś za nie chciał?" producent odpisuje "1000 złotych", to chyba jest to jasne, że miał na myśli całość (utwory+prawa).

Ale to Ty nie dopełniłeś formalności, należało zawrzeć odpowiednią umowę. Wstępne negocjacje nie oznaczają ostatecznych uzgodnień. Nie jesteś wstanie zmusić autora do przeniesienia praw.

Zastanawiam się @LeszsekS, czy w tej sytuacji nie da się tego zażądać. Pytający ustalił z autorem, że zapłaci mu za przeniesienie praw autorskich majątkowych, a autor się zgodził. Pytający dokonał wpłaty, ale mimo ich umowy autor praw nie przekazał.

Brak formy pisemnej niweczy taką możliwość (miałby wtedy zastosowanie Art. 64.), a jak pisałem wcześniej, to po stronie nabywcy leży zapewnienie sobie udokumentowania nabycia odpowiednich praw do utworu.

Ostatnia edycja:
A co w przypadku, gdy autor utworów dobrowolnie zgodziłby się teraz podpisać umowę o przeniesienie autorskich praw majątkowych wraz z klauzulą, że zobowiązanie do niewykonywania autorskich praw osobistych? Jak mógłbym w takiej sytuacji rozwiązać tę sprawę, jakie przysługiwałyby mi prawa?

Skoro zobowiązałby się do niewykonywania autorskich praw osobistych (i ew. upoważniłby mnie do ich wykonywania) to nie miałby prawa korzystać z tych utworów moim zdaniem.

Przeczytaj poprzedni post dokładnie i ze zrozumieniem, jest krótki. Autorskie prawa osobiste nic nie mają tutaj do rzeczy.

Powrót