Bezprawne wykorzystanie zdjęć - jak działać i czy warto?

• Autor wątku Autor wątku wgrzesiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wgrzesiak

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam serdecznie. Jakiś czas współpracowałem z pewnym klubem motoryzacyjnym w zakresie obsługi zdjęciowej i ostatnio rozstaliśmy się w niezbyt miłej atmosferze.

Poprosiłem o usunięcie wszelkich oznak współpracy łącznie ze zdjęciami z miejsc, w których ów klub się promuje. Jednak kilka zdjęć nie zostało usuniętych - są one na stronie WWW klubu (ściągnąłem ją na dysk żeby w razie czego mieć dowód) oraz w profilu na Naszej Klasie (gdzie osoba, która się nim zajmuje zablokowała mi do niego dostęp, jednak obsługa Naszej Klasy twierdzi, że na prośbę urzędową może udostępnić zarchiwizowane materiały).

Pojawia się teraz pytanie czy można no i czy jest sens rozpoczynać sprawę o naruszenie praw autorskich? Jak mogę na tym wyjść? Gdzie powinienem złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - w komisariacie właściwym dla mojego rejonu czy w innym miejscu?

Jeszcze jako bonus na jeden z maili dostałem następującą odpowiedź:

Puknij się w dekiel, albo nie wychodz lepiej z chaty po ciemku.

W dniu 19 czerwca 2008 18:09 użytkownik XXXX <XXXX> napisał:

Witam.

Domagam się usunięcia zdjęć mojego autorstwa ze strony XXX (występującej również pod adresem XXX) oraz z profilu klubu XXX w portalu Nasza Klasa. Zdjęcia mogą pozostać w wypadku nabycia praw do ich wykorzystania.

Pozdrawiam
XXX

--
XXXX

Wszystko zalezy od tego na jakiej zasadzie była to współpraca (z przekazaniem praw autorskich, umowa o pracę, etc).
[cytat:32yqfves]Pojawia się teraz pytanie czy można no i czy jest sens rozpoczynać sprawę o naruszenie praw autorskich? Jak mogę na tym wyjść? Gdzie powinienem złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - w komisariacie właściwym dla mojego rejonu czy w innym miejscu?[/cytat:32yqfves]
Sam Pan musi sobie na to pytanie odpowiedzieć. Czy organy ściagania podejmową czynności mające zapobiec naruszeniu.. trudno mi powiedzieć - zawiadomienie składa się do prokuratoru albo jednoski policji - (art. 115 - 117 ustawy o prawie autorskim). Można też dochodzić swoich prawa na drodzę cywilnej (art. 78, 79)

No właśnie jeśli chodzi o jakiekolwiek umowy to nic z w/w klubem nie było podpisywane. Po prostu znaliśmy się od jakiegoś czasu więc podsyłałem im materiały. Teraz współpraca się zakończyła i zawiadamiałem ich wielokrotnie, że nie życzę sobie aby moje zdjęcia były przez nich wykorzystywane.

No to wiem tyle, że nie doszło do przekazania prawa autorskich, a licencja była ustna. Reszta jak wyżej.

Czy w momencie kiedy wysłałem monit mailem z prośbą o usunięcie zdjęć, w którym nadmieniłem, że zabraniam ich wykorzystania to może to być traktowane jako cofnięcie licencji?

Jednak mam jeszcze jedno pytanie w ramach P.S. czy mogę fakt bezprawnego wykorzystania zdjęć zgłosić w wydziale ds. przestępczości gospodarczej KMP?

Oni nie są od tego. Oczywiście może Pan zgłosić to organom ściagania, ale proszę nie oczekiwać zbyt wiele... Tak tylko mówie. Większe szanse daje w sprawie cywilnej, chociaz tez nie wiem czy gra jest warta świeczki. Ale to już moje subiektywne odczucie.

Powrót