K
kt891
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 34
Witam w skrócie - przed upływem 10 lat przedawnienia , ZUS wydał decyzję o zaleganiu w kwocie 13 tys + odsetki. Zajął mi połowę wynagrodzenia . Po otrzymaniu tytułów wykonawczych napisałem zarzuty (zarzucając zły adres zamieszkania w tytułach), z mocy prawa postępowanie egzekucyjne zostało zawieszone co potwierdził ZUS pismem do mnie i pracodawcy. W między czasie podpisałem z ZUS umowę ratalną. W odpowiedzi ZUS odrzucił zarzuty i tego samego dnia, bez oczekiwania na możliwość złożenia odwołania do Izby Administracji Skarbowej, wznowił zawieszone postępowanie oczywiście błyskawicznie informując pracodawcę. Ja na poinformowanie zakładu pracy o wznowieniu egzekucji wniosłem skargę na czynności egzekucyjne. Skarga został uznana przez dyrektora ZUS. Jednak zakład pracy przelał już połowę wynagrodzenia do ZUS. W tym wynagrodzeniu zawarta była premia roczna za którą miałem kupić opał na zimę. Jak ZUS potraktuję pieniądze które wpłynęły na podstawie niesłusznie wszczętej egzekucji dodatkowo przy podpisanym układzie ratalnym. Czy te pieniądze zostaną zwrócone na rachunek? Co robić w takiej sytuacji?