Bezradny emeryt

• Autor wątku Autor wątku genes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

genes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Od długiego czasu nie mogę wyegzekwować od zakładu pracy zaświadczenia o pracy w warunkach szczególnych.Ciągle słyszę o obiektywnych przyczynach opóżnienia.Za cztery dni kończy mi się okres 30 dni na odwołanie w ZUS Poprzednie zaswiadczenie zawierało nieprawidłowe podstawy prawne/zaświadczenie do emerytury pomostowej,a nie do dodatku do emerytury za warunki szczególne/.Co mam zrobić?Z czym ewentualnie iść do ZUS,jeżeli nie otrzymam na czas zaświadczenia?Prosze o pomoc.

Może Pan wysłać odwołanie bez tego załącznika, złoży Pan (listownie, przesyłką poleconą) zaświadczenie do akt sprawy po jego otrzymaniu. W piśmie należałoby wskazać przyczyny niezłożenia dokumentu oraz zawrzeć oświadczenie, że wnosi Pan o przeprowadzenie dowodu z tego dokumentu i złoży go niezwłocznie po doręczeniu. Można także wskazać, że określonego dnia wystąpił Pan o wydanie wzmiankowanego dokumentu a nadal nie został on Panu doręczony z przyczyn od Pana niezależnych. Na dowód powyższych okoliczności może Pan przedstawić wniosek o wydanie dokumentu skierowany do byłego pracodawcy z datą wpływu i odpowiedź zakładu pracy na ów wniosek.

Powrót