Bezrobocie - dofinansowanie na działalność gosp. - przejście na KRUS

• Autor wątku Autor wątku klonu1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klonu1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

szukam porady do sytuacji, w jakiej się obecnie znajduję.
Zrezygnowałem z pracy (umowa-zlecenie) i mogę starać się o status osoby bezrobotnej. W związku z tym zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej polegającej na uczeniu tenisa (posiadam ku temu niezbędne kwalifikacje) i wzięciu na ten cel dotacji.
Wszystko wydaje się proste, lecz za pół roku (w marcu) prawdopodobnie kupię gospodarstwo agroturystyczne i stanę się płatnikiem KRUS.

Moje pytania:
1. O jakie dotacje mogę się starać?
2. Przez jaki minimalny okres muszę utrzymywać działalność aby nie stracić dotacji?
3. Co się stanie z moimi opłatami do ZUS z tytułu prowadzenia działalności i z moją dotacją jeżeli kupię gospodarstwo agroturystyczne, stanę się rolnikiem i będę opłacał KRUS? Czy jest możliwość dalszego opłacania ZUSu aby nie stracić dotacji z jednoczesnym opłacaniem KRUSu z racji gospodarstwa?
4. Czy są jakieś dotacje dla bezrobotnych chcących kupić gospodarstwo agroturystyczne? Być może źle kombinuje i jakaś inna forma dotacji mi się opłaca...

Bardzo proszę o pomoc i rozjaśnienie sytuacji.

1. dotacje z urzędu pracy ok 20tys
2.rok
3.nie ma możliwości opłącania krus jeżeli podlegasz pod zus, zus zawsze ma pierwszeństwo przed krus
4.zła kombinacja

Sizilenka napisał:
1. dotacje z urzędu pracy ok 20tys
2.rok
3.nie ma możliwości opłącania krus jeżeli podlegasz pod zus, zus zawsze ma pierwszeństwo przed krus
4.zła kombinacja

Co do punktu trzeciego. Więc co w sytuacji, gdy będę miał dotację z ZUS i kupię agroturystykę wraz z gospodarstwem rolnym?

kupić możesz ale krusu płacic nie bedziesz zawsze zus ma pierwszeństwo

Powrót