Bezrobocie, działalność gospodarcza z dotacją z Urzędu Pracy i zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku monagrzel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monagrzel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam dość złożony problem.
Od kilku miesięcy jestem zarejestrowana jako bezrobotna, w między czasie przygotowałam sobie grunt pod założenie działalności gospodarczej. Złożyłam wniosek o dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej około miesiąca temu do urzędu pracy, czekam na decyzję.

Chwilę temu dowiedziałam się, że zostanę mamą.
Pyt. 1
W umowie o dotację jest informacja o konieczności prowadzenia działalności przez okres 12 msc bez jej zawieszania, w celu uniknięcia konieczności jej zwrotu. Biorąc pod uwagę okres ciąży, na pewno będę musiała ją zawiesić, za 7 - 8 miesięcy.
Jeżeli nie istnieje regulacja w umowie dotycząca ciąży i przejścia na zasiłek macierzyński, to jest inna podstawa prawna, którą mogę się bronić i przejść na zasiłek w tej wyjątkowej sytuacji, bez konieczności zwrotu dotacji?

Pyt. 2
Z dotacją, czy bez, planuję założyć działalność w maju tego roku. Poród najprawdopodobniej wypadnie na grudzień. Będę prowadziła działalność przynajmniej 7 msc, a następnie ją zawieszę z uwagi na obowiązki rodzicielskie. Z uwagi na to, że to moja pierwsza działalność, jestem uprawniona do opłacania obniżonych składek ZUS przez pierwsze 24 miesiące prowadzonej działalności. Wszystkie składki do ZUS łącznie będą wynosiły 426,61 zł.
Jaki w takiej sytuacji należy mi się zasiłek macierzyński? Czy urlop macierzyński również wynosi 20 tygodni i przez ten czas zasiłek jest wypłacany?

Bardzo proszę o poradę.

Dzień dobry,

czy dostała Pani odpowiedź na swoje pytania?

Mam taki sam problem i takie same dylematy. Na jakie rozwiązanie się Pani zdecydowała?

Pozdrawiam

Powrót