Bezrobocie i PUP

• Autor wątku Autor wątku ila22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ila22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Moja sprawa wygląda tak:

Obecnie mam 22 lata, studiuję zaocznie. We wrześniu 2014 rozpoczęłam staż z Urzędu Pracy, który trwał 6 miesięcy, do końca marca 2015. Później cały czas byłam zarejestrowana. W wakacje przez kilka tygodni byłam na umowie zlecenie, na zastępstwo. W trakcie tego zastępstwa musiałam iść do UP złożyć podpis, co uczyniłam, nie informując nikogo o tym, że "pracuje". Zastępstwo było tylko na 3 tygodnie i praktycznie już je kończyłam. Pani urzędniczka proponowała mi różne oferty pracy, ale zgodnie stwierdziłyśmy że są marne. Mimo to, powiedziała że musi mi dać jakieś skierowanie, więc wybrała jedną z gorszych ofert. Nie zgłosiłam się tam, zrezygnowałam, ze skierowania się nie rozliczyłam. Miało to miejsce w ostatnich dniach sierpnia. Tydzień później otrzymałam pismo o wyrejestrowaniu mnie z Urzędu Pracy na 120 dni. Ten termin już minął, myślę o tym aby ponownie się zarejestrować. Moje pytanie brzmi: czy pomimo tej sytuacji (minęło więcej niż rok od podjęcia stażu + 5 miesięcy temu zostałam wyrejestrowana) będę mogła się ubiegać o kolejny staż, jeśli znów się zarejestruję?

Pozdrawiam ;)

Aby odbyć staż trzeba przede wszystkim posiadać status osoby bezrobotnej i mieć ustalony profil pomocy II. Nikt na forum nie przewidzi czy otrzyma Pani skierowanie na staż, bo po pierwsze nie jest Pani aktualnie zarejestrowana i nie ma jeszcze Pani ustalonego profilu pomocy, a po drugie nie wiemy jakie zasady/kryteria częstotliwości odbywania stażu obowiązują w PUP, w którym się Pani zarejestrować.
Proszę się dopytać u źródła, tj. swoim PUP.

Szkoda, ze się nie wyrejestrowałaś na żądanie np. Na 2,dni i ponownie zarejestrowałaś w pup. Wtedy byś nie musiała przyjmować tej oferty.

A ja mam takie pytanie:
Czy jeśli pewna instytucja (gdzie składałam CV, następnie byłam na rozmowie kwalifikacyjnej i spełniam wymagania) chciałaby mnie zatrudnić według określonego programu z Urzędu Pracy, to czy Urząd Pracy może odmówić skierowania mnie ten właśnie etat? Jeśli tak, to jakie to mogą być powody? Dodam, że mam II profil pomocy w PUP i jak dotychczas nie skorzystałam z żadnych form wsparcia PUP kierowanych do osób bezrobotnych.

Martaen napisał:
Czy jeśli pewna instytucja (gdzie składałam CV, następnie byłam na rozmowie kwalifikacyjnej i spełniam wymagania) chciałaby mnie zatrudnić według określonego programu z Urzędu Pracy
Jakiego programu? Konkretnie poproszę.
Martaen napisał:
czy Urząd Pracy może odmówić skierowania mnie ten właśnie etat? Jeśli tak, to jakie to mogą być powody?
Zależy co jest przyczyną odmowy skierowania. O skierowaniu do konkretnej formy wsparcia decyduje starosta, czyli w praktyce PUP. Samo zainteresowanie instytucji nie oznacza, że PUP musi wydać skierowanie, jeśli istnieją przesłanki odmowy skierowania np. nieodpowiedni profil pomocy, lub brak założeń w Indywidualnym Programie Działania (IPD).

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Jakiego programu? Konkretnie poproszę.

Program dwuletni "Praca dla młodych", na który formalnie kwalifikuję się ( bezrobotna absolwentka, w wieku 26 lat).

Martaen napisał:
Program dwuletni "Praca dla młodych", na który formalnie kwalifikuję się ( bezrobotna absolwentka, w wieku 26 lat).
Proszę podać link do założeń projektu.

Ostatnia edycja:
Powrót