Bezrobocie, Umowa Zlecenie, Dofinansowanie 1 DG

• Autor wątku Autor wątku miketyson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miketyson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, od roku jestem zatrudniony na umowie zlecenie za 3000 brutto miesiecznie. Sa odprowadzane skladki, sam skladam pit w kwietniu.
Chcialem zalozyc swoja pierwsza dzialalnosc gospodarcza (umowa zlecenia juz bedzie nieaktualna) i podjac srodki z PUP na rozpoczecie, jednak widze, ze w warunkach widnieje wpis dot. 3 miesiecznego statusu zarejestrowania jako bezrobotnego. Ja nie rejestrowalem sie w PUP.
Zasugerowano mi rejestracje w PUPie na bezrobociu oraz przedluzenie umowy zlecenia na 3 miesiace i po tym czasie rozpoczecie dzialalnosci oraz zlozenie wniosku o dofinansowanie.
Mam watpliwosci co do tego - w momencie zawarcia kolejnej umowy zlecenia, nie bede mial juz statusu osoby bezrobotnej prawda? Nie chce pobierac zasilku.

Wydaje mi się, że niewłaściwie interpretujesz pojęcie dofinansowania działalności gosp. przez PUP.
Jest to jedna z form aktywizacji bezrobotnego, tak samo jak osoba bezrobotna otrzymuje ofertę pracy to również może starać się o pieniądze z PUP.
Jak widzisz wszystko dotyczy bezrobotnego, a więc osoby zarejestrowanej we właściwym Urzędzie Pracy, która ma ochotę zmienić swoją sytuację. Nie polega to na tym, że porzuca się obecne zajęcie, rejestruje i odrazu dostaje bezzwrotną pożyczkę. Trzeba spełnić określone wymagania i uzbroić się w cierpliwość. Napiszę jak to wygląda w praktyce:
Należy pamiętać, że osoba bezrobotna nie może podjąć jakiejkolwiek pracy nawet na 1 dzień w weekend bo zostanie wyrejestrowana i wszystkie starania przepadają. Więc trzeba być zarejestrowanym min. 1 miesiąc. Następnie w określonym terminie następuje składanie wniosków zapewne będzie to na wiosnę, gdzie b. często decyduje kolejność zgłoszeń. Następnie Urząd ma miesiąc na rozpatrzenie wniosku. Jeżeli decyzja będzie pozytywna to trzeba cierpliwie czekać jak Urząd otrzyma środki i zacznie je rozdzielać a to następuje często dopiero na jesień. Dodatkowo w moim PUP trzeba odbyć miesięczne szkolenie ABC prowadzenia działalności gosp.
Także zobacz ile czasu wszystko trwa a przez ten czas musisz mieć jakieś środki na przeżycie bo legalnej pracy nie możesz nigdzie podjąć. Trzeba samemu sobie wszystko przekalkulować czy po prostu się to opłaca.
Na forum było dużo tematów z tym problemem. Przeczytaj je w wolnej chwili i zdecyduj.

Powrót