bezrobocie, życie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku anjaaa87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anjaaa87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam. Od ponad 3miesięcy jestem zameldowana w niemczech. 2tygodnie temu dojechał do mnie maż z 4letnim dzieckiem . Mieszkamy u mojego ojca który mieszka tu już 20lat. Ja w miarę dogaduję się po niemiecku , maż zna tylko angielski. Pracowałam w Polsce w dużej firmie przez 3lata aż do grudnia, redukcje etatu. W związku z tym mam pytanie czy mogę zapisać się tutaj na bezrobocie bo tak mi ostatnio podpowiedziano(ojciec błędnie podpowiadał ze dopiero 3msc od chwili zameldowania) czy jest już za późno na otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych?Dodam ze maż i dziecko nie są zameldowani bo ojciec po prostu nie chce. Dopiero musimy wynająć mieszkanie żebym ja ich mogła zameldować ale narazie nie mam pracy. Nie mamy na razie żadnych środków do życia , ja tylko czasami dorywczo chodzę sprzątać. słyszałam też coś o kursie niemieckiego ale na jakiej to jest zasadzie. Czy jest bezpłatny? Czy mogę się ubiegac o jakieś świadczenia?bardzo proszę o pomoc bo nikt z otoczenia nie jest w sta
nie mi nic podpowiedzieć..

Mieszkamy u mojego ojca który mieszka tu już 20lat.
1.Czy posiadasz po ojcu obywatelstwo Niemieckie.
2.Możesz się zarejestrować w poszukiwaniu pracy.

ojciec nie posiada obywatelstwa. On tutaj tylko pracuje,ma Gewerbe.

anjaaa87
Wobec tego mieszkanie meldunek i praca załatwiacie we własnym zakresie.
Na socjal nie możesz liczyć.
Powodzenia

zasiłek to musisz transferować z Polski bo niemiecki za samo zameldowanie nie przysługuje, chyba ze podejmiesz prace to dodatek ALGII ale po 3 miesiącach od zameldowania dopiero

zarejestrować możesz się w każdej chwili jako osoba bez prawa do zasiłku

transfer zasiłku
Przed wyjazdem musisz:

być od co najmniej 4 tygodni zarejestrowany jako osoba bezrobotna poszukująca pracy (możliwe są wyjątki) w kraju, w którym przyznano Ci status osoby bezrobotnej
wystąpić o formularz U2 (dawniej E 303) — jest to zezwolenie na przeniesienie zasiłku dla bezrobotnych za granicę z systemu w Twoim kraju pochodzenia.
UE − Praca za granicą: Transfer zasiłku dla bezrobotnych – Twoja Europa

Ostatnia edycja:
dziękuję za podpowiedź i informacje. Byłam w piątek w Arbeitsamcie w sprawie zarejestrowania jako bezrobotna to kobieta odesłała mnie do ratusza bo mieszkamy na wsi. Powiedziała też ze nie może być tak ze jestem bez środków do życia. nie wiem co przez to rozumieć. Dowiem się więcej może jutro. A jak to jest z tym kursem niemieckiego?

anjaaa87
Byłam w piątek w Arbeitsamcie w sprawie zarejestrowania jako bezrobotna to kobieta odesłała mnie do ratusza bo mieszkamy na wsi. Powiedziała też ze nie może być tak ze jestem bez środków do życia.
Czy ta informacja ci nie zaszkodzi.
A jak to jest z tym kursem niemieckiego?
Ważniejsza praca czy kurs w Niemczech nie ma nic za darmo.
Mieszkacie na wsi więc z pracą nie ma problemu ,praca sezonowa .
Napisz co udało ci się załatwić ????????????
Powodzenia

Ostatnia edycja:
Powrót