Bezrobotna a ciąża

• Autor wątku Autor wątku asyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

asyl

Pytam czysto teoretycznie. Będąc osobą zarejestrowaną w UP, ale bez zasiłków, a będąc w ciąży, to czy wedle nowych przepisów po urodzeniu dziecka w 2016 nabędę zasiłek rodzicielski w wys. 1000zł?
Z góry dzięki..

Już wiem
Wszystkich zainteresowanych tym świadczeniem zachęcamy do zapoznania się
z wypowiedzią Ministra Władysława Kosiniaka-Kamysza dla Polskiej Agencji Prasowej
z 08.01.2015:

"Będzie to świadczenie rodzicielskie, na zasadach analogicznych do urlopu macierzyńskiego
i rodzicielskiego. W tym wypadku trzeba będzie być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna albo być studentem lub ubezpieczonym w KRUS itd.
Analogicznie jak w przypadku urlopu rodzicielskiego rodzice będą mogli się wymieniać świadczeniem dowolnie po 14 tygodniu.
Inna kwestia, w której się wzorowaliśmy na urlopach, to możliwość łączenia świadczenia
z pracą w niepełnym wymiarze. Do połowy wymiaru można pracować, zachowując połowę świadczenia. Mam nadzieję, że zachęci to do poszukiwania pracy w tym czasie.”

Świadczenie to będzie przysługiwać również rodzicom dzieci urodzonych przed wejściem w życie ustawy.

Gdybym chciała kombinować to zwyczajnie założyć DG i dopiero teoretycznie kombinować.

Nie chcesz kombinować z DG - dlaczego? A no pewnie dlatego, że aby założyć i prowadzić DG potrzebny jest na to plan i pieniądze ... bez tego firma będzie istnieć z 3 miesiące i ZUS zaraz wyłapie o co chodzi ... i guzik otrzymasz ...

I myślę, że na tym skończymy żenującą dyskusję na ten sam temat w kolejnym wątku założonym przez autorkę.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót