bezrobotna i ciąża

• Autor wątku Autor wątku chuda1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chuda1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Moja koleżanka jest po 11 miesięczny stażu który skończył się w grudniu,jest w 8 miesiącu ciąży obecnie jest zarejestrowana jako bezrobotna .W urzędzie pracy powiedzieli jej ze nie należy jej się żaden zasiłek ,mam pytanie czy to prawda ze nie dostanie żadnego zasiłku przecież pracowała.Cz to prawda ze otrzyma tylko zasiłek rodzinny bo ojciec w akcie jest podany ?

Prawda - Kobiecie bezrobotnej (nie uprawnionej do zasiłku dla bezrobotnych) nie przysługują żadne zasiłki w razie urodzenia dziecka. Oczywiście mowa o ewentualnych świadczeniach, które miałby wypłacać urząd pracy czy ZUS. Stażysta nie jest objęty ubezpieczeniem chorobowym i nie jest pracownikiem.

Prawo do zasiłku rodzinnego (dodatku z tytułu urodzenia dziecka, becikowego) po spełnieniu kryteriów.
Alimenty od ojca dziecka.

Dzięki!!
Czyli może ewentualnie starac siętylko o zasiłek rodzinny,dodatek z tyt.urodzenia dziecka i becikowe tak zrozumiałam?.Kiedyś powiedziano jej w MOPS-ie ze jeżeli staż pracy nie przekroczył 11 miesięcy to stażysta może ubiegac się o zasiłek macierzyński,czy coś takiego jest prawdą?Jeszcze jedno pytanko starac sie o zasiłek czy świadczenia alimentacyjne można wtedy jeżeli u akcie urodzenia dziecka jest wpisane-ojciec nie znany lub nazwisko matki czy to prawda? Z góry dziękuję

[cytat="chuda1"]Czyli może ewentualnie starac siętylko o zasiłek rodzinny,dodatek z tyt.urodzenia dziecka i becikowe tak zrozumiałam?[/cytat]
TAK
[cytat="chuda1"]Kiedyś powiedziano jej w MOPS-ie ze jeżeli staż pracy nie przekroczył 11 miesięcy to stażysta może ubiegac się o zasiłek macierzyński,czy coś takiego jest prawdą?[/cytat]
NIE - MOPS delikatnie mówiąc sieje herezje.
[cytat="chuda1"]Jeszcze jedno pytanko starac sie o zasiłek czy świadczenia alimentacyjne można wtedy jeżeli u akcie urodzenia dziecka jest wpisane-ojciec nie znany lub nazwisko matki czy to prawda? Z góry dziękuję[/cytat]
Zaliczka alimentacyjna
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka

Powrót