Bezrobotna matka a podjęcie pracy.

• Autor wątku Autor wątku Pamelcia1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pamelcia1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie.Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy.Mój syn skończył rok.Czy Pup może mnie zmusić do podjęcia pracy? Nie mogę póki co iść na etat,ponieważ nie mam z kim zostawić dziecka.W moim mieście państwowe żłobki nie istnieją,a prywatny to wydatek około 1000 zł.Nie wyobrażam sobie pójść do pracy i zostawić syna z obcymi po to,by zarobić na żłobek.W urzędzie pracy poinformowali mnie,że jeżeli odmówię przyjęcia propozycji pracy to wyrejestrują mnie i stracę ubezpieczenie.Urzędu nie interesuje moja sytuacja,twierdzą,że skoro jestem u nich zarejestrowana to też "w nocy o północy"mam być gotowa do podjęcia pracy.Pomóżcie!Znam dziewczyny,które w swoich urzedach odmawiaja podjecia pracy ze względu na małe dzieci i nikt ich nie straszy.Siedzą z nimi nawet do 4 lat.Jestem załamana proszę o radę!

Ostatnia edycja:
Osoba która jest zarejestrowana w PUP to osoba która aktywnie szuka i jest gotów podjąć pracę. Wiec jezeli ty nie masz takich chęci/mozliwosci to nalezy cie wyrejestrowac.
Co z ojcem dziecka? On tez powinien sie dokladac.

Pamelcia1989 napisał:
Znam dziewczyny,które w swoich urzedach odmawiaja podjecia pracy
Dopiero po stawieniu sie u wskazanego przez PUP pracodawcy , nie odmawiaj osobie kierującej
Zwolniona z obowiązku przyjmowania skierowania do pracy jest również matka dziecka w okresie, przez który przysługiwałby jej zgodnie z odrębnymi przepisami zasiłek macierzyński w okresie urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego.

Powrót