Bezrobotna w ciąży

• Autor wątku Autor wątku Ewelinka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelinka23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam pytanie odnosnie mojej obecenj sytuacji...
Otoz jestem w 7 tygodniu ciazy... Wyszlo akurat tak, ze zostalam bez pracy i jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako osoba bezrobotna...
W zwiazku z tym mam pytanie, czy kobiecie bezrobotnej przysluguje jakas zapomoga w trakcie trwania ciazy..:?: Czy musimy sobie radzic same przez caly ten okres..:?: Moze Urzad pracy ma cos do zaoferowania..:?:
Prosze o odpowiedz, z gory dziekuje..:)

Mam pytanko., kiedy zostałaś bez pracy i jak długo przedtem pracowałaś i na jaką umowę z jakim uposażeniem to jest ważne, jak długo już nie ppracujesz. Z tego co wiem to Urząd Pracy nic Ci nie zaproponuje, ale napisz coś więcej może coś Ci pomogę :lol:

Udaj się do MOPS-u do działu świadczeń socjalnych , tam możesz ubiegać się o zapomogi :ok:

Mam podobny problem rowniez jestem w 7 tygodniu ciazy tylko nie jestem zarejestrowana jako bezrobota i nie wiem co dalej robic???

niech cie utrzymuje ojciec dziecka.
KRO
Art. 141.
§1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.

co to za bzdury ja z ojcem dziecka nie mam kontaktu a chodzi mi o PUP jesli nie jestem zarejestrowana co mam zrobic????

jakie bzdury? podalem ci przepis prawny. mozesz starac sie o alimenty od ojca dziecka na siebie, tym bardziej jak nie masz z nim kontaktu i ci nic nie pomaga. a jesli chodzi o PUP, to moze tam ci powiedza? KRO (Kodeks Rodzinny i Opiekunczy) nie przewiduje co robic jak sie jest w ciazy, jest sie bezrobotnym i niezarejestrowanym w PUP.

a to jest forum prawne, a nie forum PUP.

Powrót