Bezrobotna zarejestrowana a ciąża

• Autor wątku Autor wątku gość4444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gość4444

Stały bywalec
Odpowiedzi
413
Witam. Jak urząd pracy podchodzi do kobiet ciężarnych? Czy są z automatu wyrejestrowywane i tracą status bezrobotnego czy jest inna procedura? Czy należy przedstawić zaświadczenie,zwolnienie chodzi o 6 miesiąc i skierowanie do pracy.

A z jakiego powodu ciężarna miałaby zostać wyrejestrowana przez PUP?
Samo "bycie w ciąży" jej nie dyskryminuje, jeśli jest zdolna do pracy.... Od kiedy jest zarejestrowana w PUP?

Ostatnia edycja:
A ciąża kompletnie uniemożliwia pracę? A jeśli tak, to czy lekarz tak orzekł?

Nie w tym problem ale żaden pracodawca nie zatrudni kobiety w zaawansowanej ciąży a panie w pup robią sobie aby statystyki po drugie skierowania dają oddalone ok 15 km bezrobotna bez prawa do zasiłku musi tam dojechać a to kosztuje ale kogo to obchodzi odp pada jak nie pasuje proszę się wyrejestrowac

To skorona rozmowy jeździć nie chcesz to po co ci zarejestrowanie w UP? Up jest od szukania pracy a ty nie mozesz odmawiać jazdy 15 km bo to daleko. Up jest od szukania pracy.

Kobieto czytaj ze zrozumieniem a potem komentuj. Problem w tym skąd osoba bez dochodu ma brać na dojazdy. Ostatnio córkę trzy razy wozilem w jedno miejsce taki potencjalny pracodawca był słowny a w sumie szukał kogoś z doświadczeniem w branży co jasno określił w pup składając oferte

Panie w PUP dają takie oferty, jakie są (chyba nie posądzasz ich o zośliwość?)
gość4444 napisał:
skąd osoba bez dochodu ma brać na dojazdy.
A skąd osoba bez dochodu ma brać na jedzenie? Przejechanie 15 km kosztuje kilkanascie złotych. Jak jej nie przyjmie to spokój, jak przyjmie, to dojazdy się zwrócą.

Typowo urzędniczy tok myślenia my swoje zrobiliśmy. Kilkanaście zł powiadasz to dla niektórych jedzenie na 2-3 dni. Skoro mowa o złośliwości to koleżanka dostała skierowanie do stomatologa jako pomoc mimo iż posiada wykształcenie technik maszyn i aparatury przemysłowej ale cóż dały co miały :)

Na tym forum odpowiadający nie kreują prawa, tylko je objaśniają. Tak, skoro dostała skierowanie do domniemanej pracy, to ma tam pojechać na rozmowę z potencjalnym pracodawcą.

Zgadza się dziękuję za wyjaśnienia

Skoro nie stać Cię na krótkie przejazdy do potencjalnego pracodawcy to może warto było zastanowić się wcześniej czy stać Cię na kolejne dziecko.

Zachowaj te uwagi dla siebie nie wiem co bierzesz ale odstaw to bo szkodzi jak widać

Prosze pana. Przykro nam niezmiernie jesli. Nasze wyjasnienia nie sa zgodne z tym co by pan chcial uslyszec. Rejestrując sie w UP jest rownoznaczne z tym ze szukasz pracy i ze chcesz ja podjac. A panie w UP zazwyczaj daja co maja. Niekoniecznie zgodnie z wyksztalceniem i zyczeniem bezrobotnego. I niestety trzeba sie zjawiac tam gdzie daja skierowania do pracy bo inaxzej straci sie status bezrobotnego i rejestracje w UP. Takie sa zasady. Pracy zawsze mozna poszukać samemu. I samemu wybierac oferty. Ale niestety na rozmowy nikt nie dowozi. Przykro mi.

Wszystko dla mnie jasne W pierwszy poście zadałem konkretne pytanie uzyskałem odpowiedź i ok ale jakieś durnowate uwagi co niektórzy niech zachowają dla siebie. Druga kwestia skoro pracodawca jasno i konkretnie określa swoje kryteria panie z pup niech nie dają ofert na sztukę Ciekawe jakby do kancelarii adwokackiej przysłali rzeźnika :) bądźmy obiektywni wszystko ma swoje granice

Nie można wyrejestrować osoby w ciąży z Urzędu Pracy.
Proszę zgłosić się z zaświadczeniem o planowanym terminie porodu do Urzędu.

hak89 napisał:
Nie można wyrejestrować osoby w ciąży z Urzędu Pracy.
Nawet wtedy, jeśli nie ma zaświadczenia od lekarza, że jest niezdolna do podjęcia jakiejkolwiek pracy i odmówi przyjęcia oferty pracy?

A kto przyjmie kobietę w zaawansowanej ciąży? Pracownicy pup też powinni myśleć a nie tworzyć statystyki jacy to oni pomocni

Ale pracownicy PUP nie mogą zakładać, że żaden pracodawca nie zatrudni kobiety w zaawansowanej ciąży i w związku z tym nie składać jej ofert pracy. Gdyby tak UP postąpił, to w skrajnym przypadku mógłby nawet być oskarżony przez ciężarną o dyskryminację (owszem, jestem w zaawansowanej ciązy, ale jestem zdolna do pracy, czemu UP wyklucza mnie na starcie?)

Powrót