bezrobotny a praca za granicą

• Autor wątku Autor wątku Malkorzata2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malkorzata2

Witam,

mam prośbę, otóż jestem osobą bezrobotną, nie mającą prawa do zasiłku (pracowałam 6 miesięcy po studiach legalnie w Niemczech), po powrocie do Polski zarejstrowałam sie w Powiatowym Urzedzie Pracy, i od kilku miesięcy jestem osobą bezrobotną. Ponownie podejmuje tą samą prace w Niemczech na okres 6 miesięcy i czy powinnam wymeldować się z urzedu czy jechać jako osoba bezrobotna zarejstrowana w urzedzie pracy. Nie wiem, czy wiąze sie to z dodatkowymi składkami potrącanymi przez urząd pracy.

proszę o radę.

Malkorzata2

Nie można być bezrobotnym i pracować. Nie można też wyjechać za granicę jako bezrobotny na dłużej niż 9 dni kalendarzowych. Należy zgłosić więc albo podjęcie pracy, albo przy najmniej wyjazd za granicę.

dziekuje za odpowiedz,

może faktycznie trochę nie sprecyzowałam swojej niepewności, otóż, wiem ze nie mogę tak ot po prostu wyjechac mając statut bezrobotnej. Chodzi mi konkretnie o to, czy korzystniej dla mnie jest zglosić urzedowi ze z dniem np.1.05 podejmuje prace i w związku z tym sami mnie automatycznie pozbawią statutu bezrobotnej, czy lepiej sie wczesniej wyrejstrować i wyjechać po prostu jako osoba bezrobotna niezarejstrowana.
Niemiecki pracodawca wyslał mi jeszcze do uzupełnienia kwestionariusz stwierdzający obowiązek ubezpieczeniowy/ zwolnienie od obowiązku ubezpieczeniowego polskich pracodawców sezonowych, w którym to mam potwierdzić brak zatrudnienia w kraju pochodzenia. Pytanie brzmi "Czy jest Pani w Polsce bezrobotna i zameldowana jako poszukująca pracy? Urząd Pracy ma do dyspozycji w tym kwestionariuszu 2 rubryki, "tak" i "nie" i jako potwierdzenie miejsce na pieczątke.
W ubiegłym roku byłam studentką i nie figurowałam jako osoba bezrobotna, w związku z tym mialam podpis urzedu ze nie figuruje. W tym roku jestem juz osoba bezrobotną i moj problem polega na tym, czy lepiej się wyrejstrować i przedstawic niemieckiemu pracodawcy potwierdzenie zameldowania w UP czy nie. np. jesli wyjadę jako bezrobotna zarejstrowana i z dniem podjecia pracy tam, zostane przez polski urzad pozbawiona statutu bezrobotnej, to czy wiąze sie to z dodatkowymi kosztami, np. czy jakies skladki sa pobierane pzrez to.
Przepraszam za może drobiazgowy problem, ale jest to dla mnie ważne.

Co do zasad zatrudniania (składek) w Niemczech - przenoszę.

Lepiej się wyrejestrować, z bezrobocia bo i tak w Polsce nie ma sensu bo pracy nie szukają i olewają osoby bezrobotne a z każdego kraju z unii można składki przenieść do polski jeśli zajdzie potrzeba,,,

misior napisał:
...bo i tak w Polsce nie ma sensu bo pracy nie szukają i olewają osoby bezrobotne...
Urzędy pracy w Polsce powołane są do POŚREDNICTWA PRACY, a nie do jej szukania. Pośrednictwo ma na celu umożliwienie kontaktu pracodawcy z bezrobotnym.
:)

Droga Pani Malgorzato.
Nie pobiera Pani zasilku,wiec kiedy wyjazd jest na 6 miesiecy Urzad sam Pania wyrejestruje w momencie kiedy Pani nie wstawi sie na zapowiedziane spotkanie w posrednictwie pracy.Nie pracuje Pani w Polsce i nie musi Pani ich informowac o wyjezdzie-to tylko Pani sprawa.Jesli Pani by wyjezdzala do pracy dzieki Urzedowi wtedy ma to znaczenie.W momencie kiedy Pania wyrejestruja nie bedzie mogla Pani sie zarejestrowac przez 3 miesiace.

hej, mam podobny problem mianowicie po skończeniu studiów nie poszedłem się zarejestrować jako bezrobotny, po jakimś czasie wyjechałem do pracy w Niemczech i pracowałem przez 2 lata turami po 2 miesiące jako pracownik tymczasowy, szef wysyłał umowę ja ją podbijałem w urzędach i dawałem szefowi, skończyłem już tam jeździć i chciałbym się teraz zarejestrować jako bezrobotny, dziwnie to wygląda trochę czy tak można, jak się pani w urzędzie zapyta co robiłem po studiach to mam powiedzieć ? żebym potem jakiejś kary nie dostał :ooo:

Witam.
Przez ostatnie 4 lata pracowałam legalnie w UK sezonowo.
Z każdym powrotem się rejestrowałam a z wyjazdem wyrejestrowywałam.
W zeszłym roku kiedy przyjechałam na urlop do polski zarejestrowałam się w pup żeby mieć ubezpieczenie na trzy tygodnie, kiedy wracałam do pracy wyrejestrowałam się.
W ciągu 18 miesięcy przepracowałam 12 żeby mieć zasiłek.
Przyznali mi zasiłek i wpłacą pieniądze na konto. Ale pani w urzędzie powiedziała mi że muszą sprawdzić czy nie korzystałam ze świadczeń lekarskich w czasie mojego pobytu na urlopie.(Podczas urlopu miałam wizytę u ginekologa)
Moje pytania brzmią:
-Jakie teraz poniosę konsekwencje :?:
-Czy każą mi zwrócić tylko uzyskany zasiłek czy poniosę jeszcze jakieś inne koszty:?:
I jak długo potrwa procedura sprawdzania w pup:?:

Powrót