Bezrobotny a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Venomspawn82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Venomspawn82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Pracuje na umowie zlecenie na której miesięcznie moje przychody NIE przekraczają 150 zł. Wczoraj zarejestrowałem się w urzędzie jako bezrobotny i podałem iż nie pracowałem wcześniej (nie potrafiłem znaleźć umowy). Umowę znalazłem.
Pytanie nr.1 - Czy muszę dowieźć tą umowę ? / Wyrejestrować, znów zarejestrować ?
Pytanie nr.2 - Gdzieś czytałem iż MOŻNA przy tak niskich zarobkach nie zgłaszać takiej pracy UP i wciąż pozostać jako bezrobotny. Dopiero przy podjęciu np. stażu trzeba zrezygnować z takiej pracy. Jak to wygląda naprawdę ?

Venomspawn82 napisał:
Pracuje na umowie zlecenie (...)Wczoraj zarejestrowałem się w urzędzie jako bezrobotny
Ad.1) Jak najszybciej dostarczyć umowę do PUP, mieć świadomość anulowania całej rejestracji i... modlić się, żeby PUP nie zgłosił organom ściągania złożenia przez ciebie fałszywego oświadczenia przed urzędnikiem (cyt. "podałem iż nie pracowałem wcześniej (nie potrafiłem znaleźć umowy").
Ad. 2) To NIEPRAWDA. Nie można być w jednym czasie bezrobotnym i świadczyć usługi w ramach umowy zlecenia... niezależnie od wynagrodzenia.

Podsumowując, nie powinieneś był się zarejestrować, ponieważ z uwagi na świadczenie pracy zarobkowej nie spełniasz warunków do nabycia statusu osoby bezrobotnej.

Ostatnia edycja:
Powrót