Bezrobotny bez statusu bezrobotnego i ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku osobnikbezr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osobnikbezr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
z początkiem października straciłem status bezrobotnego i obecnie nie mogę ponownie zarejestrować się w urzędzie pracy w rejonie zamieszkania (meldunek mam na inną miejscowość i przeniosę go dopiero po nowym roku).

Wiem, ze ubezpieczenie z urzędu obowiązuje 30 dni po utraceniu statusu bezrobotnego. Ten okres się już zakończył.

Stąd pytanie - czy w mojej obecnej sytuacji muszę ubezpieczyć się zdrowotnie w Narodowym Funduszu Zdrowia i opłacić ZUS czy mogę wybrać tańszą opcję i skorzystać z ubezpieczenia prywatnego w LuxMedzie? Nie wiem czy ta pierwsza opcja jest moim obowiązkiem, czy mogę z niej zrezygnować bez konsekwencji. Kosztuje ona sporo pieniędzy, obecnie nie mam dochodów, a LuxMed to tylko 50-60 zł miesięcznie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie istnieje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, jednak warto je mieć, bo przypadki "chodzą po ludziach". Osoba nieubezpieczona będzie musiała w sytuacji wypadku czy konieczności konsultacji lekarskiej zapłacić za to z własnej kieszeni.
Jeśli jakiś podmiot (w tym przypadku LuxMed) oferuje Pani ubezpieczenie zdrowotne za niższą stawkę niż NFZ, to można śmiało skorzystać. Proszę się jednak najpierw upewnić co dokładnie obejmuje te ubezpieczenie, bo może tylko częściowy dostęp do usług medycznych...

Powrót