Bezrobotny - przesuniecie wizyty

• Autor wątku Autor wątku gość4444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gość4444

Stały bywalec
Odpowiedzi
413
Witam. Czy jako bezrobotny (bez prawa do zasiłku) zarejestrowany w urzędzie pracy mogę poprosić o zmianę terminu wizyty. Powód - zaproszenie na ślub dziecka za granicą kraju automatycznie parę dni pobytu.
Z zapytaniem w PUP - odp nie ma opcji , nastąpi wyrejestrowanie na 3-mce potem ponowna rejestracja.

Na kiedy masz wyznaczony termin stawiennictwa i w jakim okresie nie będzie Cię w kraju?
gość4444 napisał:
Z zapytaniem w PUP - odp nie ma opcji , nastąpi wyrejestrowanie (...)
Rozumiem, że pytałeś już w PUP o taką możliwość i to jest ich odpowiedź. Mam rację?

Ostatnia edycja:
Termin wizyty wypadałby w trakcie pobytu u córki. Tak pytanie było u pani w okienku ale to niczego nie dowodzi bo jako mechanik maszyn przemysłowych skierowanie było na asystenta stomatologa :)
Dlatego zadaję pytanie jak to wygląda pod kątem przepisów ,zawsze można zwolnienie załatwić :)

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie: w jakim okresie nie będzie Cię w kraju? Chodzi o to czy Twoja niezdolność do podjęcia pracy będzie trwała 3, 7 czy 30 dni?
gość4444 napisał:
jako mechanik maszyn przemysłowych skierowanie było na asystenta stomatologa
A możesz jaśniej? Czy mam przez to rozumieć, że otrzymałeś ofertę z PUP? Czy otrzymałeś skierowanie? Jeśli tak, to kiedy i czy jest to oferta pracy? Czyli innymi słowy w jakim celu jest ta wizyta, którą chcesz przełożyć?
gość4444 napisał:
zawsze można zwolnienie załatwić
Zwolnień lekarskich się nie załatwia. Pamiętaj, że jesteś na Forum Prawnym, a my tutaj nie podpowiadamy jak kombinować.

Odpowiedz na powyższe pytania. Spróbuję coś doradzić.

Nieobecność w kraju trwałaby ok 14 dni. Nawiązując do oferty asystenta stomatologa miałem na myśli kompetencje pracownika PUP. Odpowiedz na temat niemożliwości przełożenia wizyty w PUP też nie była zdecydowana i konkretna stąd moje obawy , że może da się coś legalnie załatwić w tym temacie.

gość4444 napisał:
Nieobecność w kraju trwałaby ok 14 dni.
No niestety, musiałbyś skrócić swój pobyt za granicą do 10 dni. Bezrobotny ma bowiem prawo zgłosić brak gotowości do pracy przez maksymalny okres 10 dni w danym roku kalendarzowym.
Poza tą opcją nie ma innych możliwości prawnych, aby wymóc na PUP przełożenie wizyty. Natomiast sama prośba wskazuje na to, że bezrobotny nie spełnia w danym okresie podstawowego warunku: nie jest zdolny i gotowy do podjęcia pracy. Jedynie skrócenie pobytu za granicą do 10 dni i zawiadomienie PUP o tym przed planowanym terminem wizyty jest szansą na zachowanie statusu bezrobotnego.
gość4444 napisał:
Nawiązując do oferty asystenta stomatologa miałem na myśli kompetencje pracownika PUP.
Przepraszam, ale nadal nie rozumiem.

:) Mechanik maszyn przemysłowych dostaje skierowanie do pracy do gabinetu stomatologicznego jako asystent. Na stwierdzenie że nie ma się kompetencji ani wykształcenia pracownik PUP stwierdza że może to potraktować jako odmowę :) Pani stomatolog właścicielka gabinetu kwituje krótko :) ,,czy tam ich poj....o"(MODERACJA) była krawcowa, kucharka a teraz mechanik.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Najwidoczniej Pani stomatolog nie sprecyzowała swoich wymogów w ofercie. Zgłaszając wolne miejsce pracy powinna jasno określić swoje wymagania odnośnie wykształcenia czy doświadczenia kierowanych do niej na rozmowę kandydatów do pracy.... a nie dziwić się, że zgłasza się każdy, kto spełnia warunki określone w ofercie.
A wracając do tematu, bezrobotny może zgłosić swoją niezdolność do pracy i nie stracić statusu bezrobotnego przez okres 10 dni w roku kalendarzowym.

Dziękuję za odpowiedz - pozdrawiam

Powrót