Bezskuteczna komornicza egzekucja alimentów

• Autor wątku Autor wątku dycha1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dycha1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Mam pytanie odnośnie pracy komornika.
Ponieważ mój były mąż, przez 3 lata uchylał się od płacenia alimentów na córkę, w 2008 roku skierowałam sprawę do komornika. Od tamtego czasu były mąż zaczął wpłacać alimenty bieżące, ale nie zaległości, których uzbierało się już około 15tys. Do tego jego wpłaty są nieregularne i często ratalne.
Komornik twierdzi, że nie może nic więcej zrobić, ponieważ były mąż nie pracuje legalnie, nie ma majatku, wierzytelności i kont bankowych... Informowałam komornika o tym, że były mąż przebywa i pracuje w Belgii. Że dysponuję sms-em, w którym to sam mi się przyznał do tego, że już od kilku lat pracuje w jednej firmie i pracy nie stracił. Poza tym, że kiedy przyjeżdża do Polski, to przebywa u swojej konkubiny (i tu podałam adres), która to właśnie urodziła ich wspólne dziecko.
Z tego wszystkiego wynika, że były mąż pracuje.
Komornik w odpowiedzi napisał, że: "Egzekucja alimentów od dłużnika jest bezskuteczna"
Moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście na tym kończy się praca komornika?
Ja mam wrażenie, że "ten" komornik poszedł na łatwiznę. Nie może ściągnąć zaległości, ale sprawa cały czas jest otwarta, a tym samym on nalicza sobie koszta.
Czy nie powinien on dołożyć wszelkich starań, aby ściągnąć zaległości?
Przecież fakt, że były mąż nie pracuje nie zwalnia go z obowiązku spłacenia zaległości.
Czy w takiej sytuacji mogę przenieść sprawę do innego komornika, w innym mieście, gdyż u nas jest tylko ten jeden?
Jeśli nie, to co mogę zrobić, aby były mąż zaczął spłacać zaległości i bieżące alimenty terminowo, czyli do 10-tego każdego miesiąca.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ostatnia edycja:
ale pracuje w Belgii a tam gdzie granica Polski kończy się zasięg działania komornika

Z tego co jest mi wiadomo, to istnieje coś takiego jak KONWENCJA
o międzynarodowym dochodzeniu alimentów na rzecz dzieci i innych członków rodziny, tylko nie pamiętam art.
Poza tym chodzi mi o pracę komornika, czy rzeczywiście na tym kończy się jego zakres obowiązków?

Jezeli pracuje nielegalnie,nie moze Pani zrobic nic.W Belgii pracuje wielu mezszczyzn nielegalnie lub jako podwykonawcy,ktorym nie sposob jest udowodnic dochodow.Wiec pozostaje sprawdzic,czy pracuje legalnie,jako zatrudniony pracownik.Jak rozumiem nie naleza sie Pani alimenty z FA.

Niestety nie należą, gdyż bieżące alimenty jako tako wpłaca, nieterminowo i często w ratach, ale jednak. Raz zwróciłam się do FA ale po 3 miesiącach on przelał na moje konto pieniądze, musiałam o tym powiadomić Ośrodek Opieki Społecznej i zwrócić pobrane juz pieniądze. Ponieważ kobiety tam pracujące dobrze znają moją i jego sytuację, udało się nie płacić odsetek...
Tak więc niestety jestem w kropce :( A sytuacja moja nieciekawa, samotnie wychowuję 2-kę dzieci i utrzymuję się jedynie z zasiłków z opieki, no i alimentów, o ile były mąż wpłaci.
Proszę mi jeszcze podpowiedzieć, jeżeli chciałabym żeby były mąż odpowiedział karnie, za uchylanie się od spłacania długu alimentacyjnego, to czy ja osobiście muszę wystąpić z takim wnioskiem, czy komornik może to zrobić lub może powinien zrobić?
A może można się zwrócić do sądu, żeby wydał nakaz spłacania zaległości?
Bardzo proszę o podpowiedź, gdyż dla mnie każdy grosz więcej się liczy.

Znając adres i miejsce pracy może pani wystąpić o ETE, belgijski odpowiednik komornika, będzie próbował egzekwować (to jest ta konwencja o której pani wspomniała) Przy SO są punkty gdzie dowie się pani więcej.
Zobowiązany świadczeniem alimentacyjnym może odpowiadać karnie, ale zawiadomienie o przestępstwie leży w pani interesie prawnym. Nikt za panią nie będzie dbał, o pani sprawy....

Bardzo dziękuję za tę informację. Adresu w prawdzie nie znam, ale mamy wspólnych znajomych w Belgii, może ktoś zechce mi pomóc.
Raz jeszcze dziękuję!!! :)

Jeszcze tylko jedna sprawa, jeżeli bieżące alimenty wpłaca, to czy może karnie odpowiadać za te zaległości?

Tak,ale powinna Pani wziasc stan egzekucji od komornika i udac sie z tym do Prokuratury.Rowniez polecam dolaczyc dokumenty o pomocy opieki.

Jestem wdzięczna za podpowiedź. Dziękuję.

Właśnie wczoraj przeprowadziła rozmowę telefoniczną z byłym mężem, który jest bardzo pewny swego. Powiedziałam, że chcę się z nim dogadać po dobroci, żeby zaczął regularnie płacić, a on mi na to, żebym zwróciła się do opieki społecznej, bo on się dowiadywał i płacić nie musi, nie zmuszę go!
Ręce opadają :(
Córka ma 13-lat, wszystko rozumie, ciężko mi jej wytłumaczyc zachowanie ojca...
Postanowiłam niezwłocznie poszukać załatwić sprawę, bo innego wyjścia nie widzę. Dobrowolnie niczego nie uzyskam :(

Z tego co wiem możesz pobierać na dzieci alimenty z FA możesz brać nawet jak dłużnik wpłaca część należności a nawet całość, Komornik te pieniądze przekazuje na konto FA

Tyle, że u mnie jest taka sytuacja, że on płaci mi bezpośrednio do rąk, a ja każdą wpłatę podaję komornikowi. I tak jak pisałam wyżej, raz się zgłosiłam do FA lecz później musiałam oddać pobrane pieniądze :(
Zastanawiam się jednak, czy po tej ostatniej rozmowie telefonicznej, on wogóle jeszcze przyniesie mi jakiekolwiek pieniądze, może to będzie dobry moment na zgłoszenie się do FA, a pieniędzy od niego (gdyby nawetchciał jakieś wpłacic) do rąk własnych poprostu nie będę przyjmować, odeślę go do komornika.
Czy mogłabym tak zrobić?

Musisz się sama zgłosić do komornika, to na Twój wniosek komornik ściga byłego męża. ale do FA musi być przez 2 mce bezskutecznej egzekucji, bądź gdy egzekucja będzie jedynie częściowa również możesz iść do FA. Panie w mops pewnie będą chciały Cię zbyć ale z FA można korzystać gdy egzekucja jest częściowa, tak przynajmniej było wcześniej. Mam nadzieję, że nic sie nie zmieniło ale zawsze można dopytać

Gdy pytałam za 1-szym razem, jakie są zasady przyznawania zasiłku z FA, nic nie wspomniały, że częściowe wpłaty to również argument do przyznania tego zasiłku... Już dawno mogłabym się w takim razie zgłosić :(((
Dziękuję bardzo za podpowiedź.

Powrót