Bezskuteczny komornik, brak współpracy

• Autor wątku Autor wątku Zak50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zak50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

mam pytanie co do zaskakującego postępowania komorników...
Pierwszy komornik, który otrzymał ode mnie tytuł wykonawczy i mógł odebrać dług lub zająć hipotekę mojego dłużnika nie zrobił tego, pobrał tylko pieniądze za rzekome czynności prawne - które nie przyniosły żadnego efektu dla mnie, pomimo wskazania źródeł dochodów/nieruchomość/magazyn ze składowanym towarem dłużnika etc., w zamian wysłał dokument do innego komornika informując mnie o tym post factum, który to drugi komornik również nic nie zrobił, ale obciążył mnie kosztem rzekomej próby egzekucji. Przy próbie odzyskania oryginału tytułu wykonawczego od drugiego komornika - potrzebuję dokument, aby przekazać go do kogoś skutecznego - drugi komornik zablokował mi na koncie kwotę za rzekome działania komornicze wobec mojego dłużnika, de facto drugi komornik obciążył mnie za nieskuteczne działania.

Co realnie można zrobić z takim procederem - obciążanie wierzyciela opłatami za rzekomo podjęte czynności, które nie wykazują żadnych efektów, pomimo iż dłużnik może mieć np. zajętą hipotekę, bo posiada kilka nieruchomości.

Czy można złożyć jakąś specjalną skargę na komorników za takie praktyki? Rozumiem opłatę za efektywne działania (bo jest tu potencjał), ale najpierw jeden komornik przekazuje papier drugiemu, obydwaj są nieskuteczni i zamiast pozyskać środki dla mnie, pozyskują wynagrodzenie dla siebie, a ja nadal nie mogę odzyskać swoich pieniędzy.

Bardzo proszę o poradę, dziękuję.

Komornik nie pokrywa kosztów działania ze swojej kieszeni, zaliczkę wykłada wierzyciel. Zaliczka jest na koszty korespondencji, uzyskiwanie odpowiedzi z ZUS, US, Ogniva, CEPiK, EKW, które są płatne. Co do nieruchomości, pytanie czy był formalny wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości i czy komornik był właściwy?

yogi123 napisał:
Komornik nie pokrywa kosztów działania ze swojej kieszeni, zaliczkę wykłada wierzyciel. Zaliczka jest na koszty korespondencji, uzyskiwanie odpowiedzi z ZUS, US, Ogniva, CEPiK, EKW, które są płatne. Co do nieruchomości, pytanie czy był formalny wniosek o wszczęcie egzekucji z nieruchomości i czy komornik był właściwy?
Oczywiście, rozumiem zaliczkę, opłacona została u pierwszego komornika - nieefektywnego, pomimo wskazania źródeł dochodów i nieruchomości dłużnika, który to komornik przekazał sprawę następnemu 'właściwemu' i sytuacja podobna - roszczenia zapłaty za nieefektywne działania, w ten sposób mogę opłacić i 10 bezskutecznych komorników. Zatem co mogę zrobić, aby komornik skutecznie wykonał swoją pracę, a nie obciążał mnie po raz drugi za nieefektywne działanie?

Za skuteczność komornik pobiera 10% opłaty egzekucyjnej od dłużnika, jeśli egzekucja jest nieskuteczna, bo dłużnik nie ma majątku, to bierze zaliczkę na koszty od wierzyciela. Jeśli uważasz, że komornik nie wykonuje swoich obowiązków, to możesz złożyć skargę na czynności komornika.

Powrót