bezterminowe prawojazdy polskie a EU

• Autor wątku Autor wątku interesantus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

interesantus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.. wybieram sie do UK samochodem - mam jednak nieco niescislosci w kwestii mojego polskiego prawa jazdy. Ponoc nalezy wymieniac wszystkie starsze prawa jazdy na plastikowe wspolnotowe odpowiedniki. Ja egzamin zdawalem w 2003 roku i z wtedy tez mam ten dokument - jest on wiec jeszcze sprzed wstapienia do Uni, jest jako nowoczesne polskie prawojazdy laminowane. Nie wiem wiec czy powinienem wymieniac je na plastikowe europejskie czy moge smialo jechac na tym gdzie tylko wchce w calej europie.. Dodam ze prawojazdy jest dwujezyczne czyli ma angielskie tlumaczenia polskich informacji w nim zawartych.
Bardzo prosze o porade - bo nie chce sie pchac w nie potrzebne koszty a zalezy mi tez na czasie..
Poza tym chcialbym sie dowiedziec czy aby stac sie wspolwlascicielem samochodu osobowego lepiej jest starac sie o wpis do dowodu rejestracyjnego droga darowizny czy przez zakup 1/2 pojazdu (nie jest to pierwsza linia pokrewienstwa); W jakim przypadku jest nizszy haracz dla US.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.

Witaj
Jestem w UK już dwa lata, byłem kontrolowany ze 3 może 4 razy. I bezproblemowo można tu jeździć na tym dokumencie. Ja mam prawko od 2002 roku.
Nie wiem natomiast czy takie starsze prawko będzie można wymienić na angielskie.Znam tu kilka osób ze starszymi papierami i przyznam że pierwsze słyszę o problemie.
Ale dam znać za 2 tyg. jak znajdę czas na te papierki i podróż do urzędu;)

Powrót