bezzasadne wszczecie egzekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku FIBI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FIBI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam problem 2 lata temu splacilam dlug za rok zostala wszczeta egzekucja pomimo przeslania dowodow wplaty komornik nie umorzyl egzekucji obciazyl mnie swoimi kosztami ktore obecnie mi potracil ok.500zl jestem 2 dni po terminie zlozenia skargi nie wiem czy moge jakos upominac sie o zwrot tej kwoty i od kogo czy od komornika czy od wierzyciela

Generalnie komornik powinien przedłożyć dowody wpłaty wierzycielowi, które wierzyciel potwierdzi bądź nie. Podejrzewam że w tym przypadku wierzyciel nie potwierdził dokonanych przez Pana wpłat. W tej sytuacji komornik słusznie kontynuował postępowanie. Może Pan złożyć powództwo przeciwegzekucyjne stosownie do art. 840 par 1 pkt 2 kpc.

W takim wypadku ( jeśli świadczenie zostało wyegzekwowane i przekazane do wierzyciela ) - to jedyną drogą jest żądanie tej kwoty od wierzyciela.

Jeżeli egzekucja nie została ukończona (nie podaje Pani tego) to środkiem obrony jest powództwo przeciwegzekucyjne. Jeżeli została zakończona - powództwo o zwrot wyegzekwowanego świadczenia i odszkodowanie (np. zwrot poniesionych opłat egzekucyjnych).

Skarga na czynność komornika raczej nic by nie dała z uwagi na treść art. 822 kpc. Chyba, że komornik uchybił procedurze przewidzianej w tym przepisie.

Powrót