biblioteka

• Autor wątku Autor wątku astra3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie czy bibloteka która nie informowała mnie o tym iż dziecko przetrzymuje książke może mnie teraz windykować za to . Dodam że mineło już 14 lat czy sprawa nie jest już przedawniona ?

Pozdrawiam

W jakim sensie windykować? chca aby książkę pani oddała? zbyt mało danych aby coś powiedzieć

Chodzi mi o to czy jeśli dziecko nie oddało książki jakieś 14 lat temu i przez cały ten czas nie było w tej sprawie żadnego pisma to czy sprawa uległa już przedawnieniu . Czy biblioteka może jeszcze oddać tę sprawe do windykacji a jeżeli to nastąpi czy musze zapłacić kare ?

Pozdrawiam

sprawa jest przedawniona. Co do zasady biblioteka może oddać sprawe do windykacji, pytanie tylko czy w regulaminie korzystania z biblioteki są określone jakieś sankcje finansowe w przypadku spóźnionego oddania książki oraz czy jest wyznaczony termin jaki książka może być przetrzymywana przez daną osobę.

Zapewne naliczają sobie koszty . Gdybym jednak takie pismo dostała po tylu latach z jakąś kwotą czy jestem zobowiązana ją zapłacić czy po przedawnieniu nie mogą już tego żądać ?

Dziękuje

Powrót