Biegły jako osoba prowadząca działalność gosp.

• Autor wątku Autor wątku anusia1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusia1234

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witajcie,
Mam taki temat na dyskusję.
Biegły sądowy występuje jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą. Normalnie każda osoba prowadząca taką działalność oprócz tego ,że wystawia faktury również te z vat podlega pod przepisy o działalności gosp., mam tu głównie na myśli te przepisy ,które dają możliwość nam klientom reklamowanie usługi czy towaru, domaganie się zadośćuczynienia za źle wykonaną usługę itp.
Czy jeżeli biegły sądowy mimo tego ,że jest zleceniodawcą sądu , wystawia fakturę jako przedsiębiorca to nie powinien ponosić konsekwencji takich jak przedsiębiorcy ?
Myślę ,że się domyślacie o co mi idzie. Szukam sposobu jak zaskarżyć biegłego za źle wykonaną opinię. :)

W sprawie cywilnej, bo to ta część forum jeżeli nie zgadzamy się z opinią biegłego należy wnieść odpowiednie zastrzeżenia, najlepiej pismo procesowe, można złożyć wniosek o uzupełnienie opinii przez biegłego lub o przesłuchanie go na rozprawie (tu należy przygotować sobie pytania) albo o powołanie nowego biegłego. Jeżeli opinia była składana przed sądem pierwszej instancji można ją również podważać w apelacji (zarzut naruszenia prawa procesowego).

Powrót