Biegły sądowy - przepisy prawne dot. kontroli

• Autor wątku Autor wątku kenzoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kenzoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Mam pytanie, czy biegły sądowy powołany przez Sąd Rejonowy w sprawie o wykroczenie z imienia i nazwiska - nota bene z uprawnieniami z zakresu ochrony środowiska, w celu wydania opinii: czy wysoki nadmiar - ok. 1,5 m ponad powierzchnię terenu składowanej ziemi przy zbiorniku na nieczystości, ruch ciężkich pojazdów z ładunkiem ziemi przy tym zbiorniku, a następnie głęboki wykop przy tym zbiorniku - ok. 1,70 m mógł doprowadzić do rozszczelnienia zbiornika na nieczystości płynne -zadanie w mojej ocenie dla biegłego sądowego z zakresu budownictwa powiadamia uczestników procesu sądowego o swoim przybyciu na miejsce ? ... w celu wydania opinii, czy robi to z "zaskoczenia" jak w moim przypadku i przybywa bez powiadomienia, jednocześnie oświadczając mi że nie musi powiadamiać nikogo o swoim przybyciu, nie okazuje też legitymacji służbowej, tylko przedstawia się z imienia i nazwiska. Czy taka opinia biegłego jest wiążąca dla sądu - nie ten zakres uprawnień - czy mogę podważyć taką opinię biegłego w sądzie? Jakie przepisy i art. Kodeksu Cywilnego i Kod. Post. Adm. i inne regulują pracę Biegłego Sądowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót